A református zsinati lelkészi elnöki tisztéről való lemondásra kérte Balog Zoltánt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Fekete Károly az egyházkerület egyházközségeihez és lelkipásztoraihoz intézett közleményében azt írta, hogy kedden megkérte Balog Zoltánt, hogy mondjon le elnöki tisztségéről. A zsinat székházában tartott elnökségi tanács és az országos esperes-főgondnoki közösség tanácskozásán a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel kérte meg Balogot, hogy távozzon.

Amint arról mi is beszámoltunk, ez nem történt meg, Balog megmaradt a tisztségében. Fekete jelezte, hogy szerdán ismét beszéltek egymással.

„Tiszteletben tartva a bizalmi véleménynyilvánítás eredményét, ma újra azt javasoltam Balog püspök úrnak, hogy gondolja át, és mondjon le zsinati elnöki tisztéről”

– jelezte a tiszántúli püspök. Fekete bízik abban, hogy „egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni”.

Fekete Károly azt kérte az egyházközségek tagjaitól és a lelkipásztoroktól, hogy a döntés meghozataláig legyenek türelemmel.