Új pszichiátriai és addiktológiai gondozó és rendelő létesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pszichiátriai klinikáján. A csaknem félmilliárd forintos fejlesztéssel megvalósult beruházást ünnepélyes keretek között adták át szerdán.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta, hogy az utóbbi időben nagyszabású fejlesztések zajlottak Magyarországon a pszichiátriai ellátás területén. A mostani pécsi fejlesztés önmagában több mint félmilliárd forintból valósult meg. Kiemelte, hogy a pécsi klinika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül. 2014 óta 7,3 milliárd uniós és további 7,9 milliárd forint hazai forrás érkezett a PTE egészségügyet érintő infrastrukturális fejlesztéseire, új, modern orvosi műszereinek beszerzésére.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő méltatta a pszichiátriai kezelésre szoruló betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját. Szerinte az elmúlt évtized fejlesztéseinek köszönhetően Pécsen európai színvonalúvá vált az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális háttere.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: az egészségügyben éppolyan jelentőséggel bírnak a mentálisak, mint a fizikálisak, hiszen egy-egy beteg állapota nemcsak saját magára, de a társadalom többi tagjára is hatást gyakorolhat. Éppen ezért fontos, hogy a gyógyítást segítő infrastruktúra országszerte és Pécsen is fejlődhetett az elmúlt években.

Az új részleg kapcsán elhangzott, hogy a beruházásnak köszönhetően világszínvonalú körülmények között folyhat a mentális betegekkel kapcsolatos munka a régióban. A fejlesztésekkel a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak. A pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A PTE Klinikai Központ (KK) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája új egysége valamivel több mint félmilliárd forintból készült, és több mint 300 négyzetméteren szolgálja a betegeket. A rendelő a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben, így szkizofréniában, depresszióban, demenciában szenvedőket segíti a gyógyulásban, és életkörülményeik javításában.

Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új egységben, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását.