A Mecsekben a korai tavasznak köszönhetően előbújtak az első medvehagymák, ezzel elindult az idei medvehagyma-szezon. – olvasható a Mecsekerdő Zrt. közösségi oldalán.

Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.

A gyűjtésre vonatkozó szabályok továbbra sem változtak, de mielőtt kirándulással egybekötött medvehagyma gyűjtésre indul, érdemes felidézni az illatos zöld levelek szedésével kapcsolatos tudnivalókat.

Legyél aranykalászos gazda! Az aranykalászos gazda képzés során elsajátíthatod az általános mezőgazdasági szakismereteket, rendelkezhetsz a mezőgazdasági munkák végzéséhez elengedhetetlen elméleti, fizikai és gyakorlati tudással, de még a vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismereteket is megtanítják.

Ezekre kell figyelnie:

  • Medvehagymából saját szükségletre és otthoni felhasználásra személyenként naponta legfeljebb 2 kilogrammot szedhetünk.
  • A medvehagyma-levelek kereskedelmi célú gyűjtése továbbra is engedélyhez kötött és csak a kijelölt területeken lehetséges.
A Mecsekerdő Zrt. tájékoztatója a medvehagyma gyűjtésről – 2024. évre vonatkozóan

A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, mely szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően.

Figyelem! A Társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagyma gyűjtési engedélyt.

A gyűjtők a mecsekerdo.hu oldalon térképén tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról és a védett természeti területekről.

Nyilvánosságra került már a XIX. Orfűi Medvehagyma Fesztivál időpontja is, amelyről a bahir.hu is hírt adott.