Lázár János minisztériuma ma bejelentette, hogy elkezdik a rákosrendezői terület kiürítését, ezzel készítik elő az értékesítését az arab befektető részére. – tette közzé Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár közösségi oldalán. Közölte, hogy még mindig nem kapott válaszokat Lázár János minisztériumától. Ezért a kérdéseit újra felteszi. Melyek a következők:

1. Mi fog épülni Rákosrendezőn, mikor hozzák nyilvánosságra a fejlesztési terveket? Épülnek megfizethető lakások vagy kizárólag az arab befektetők szándéka diktál és alakítja Budapest fejlődését, így kizárólag luxusberuházásra adja át a kormány Budapest városfejlesztési aranytartalékát, a rákosrendezői rozsdaövezetet?

2. Mit kap a város? Mi lesz a vasúttal, megvalósul-e a Nyugati pályaudvar és az oda vezető vágányok teljes felújítása az új Rákosrendező állomással?

3. Mi lesz a kisföldalattival, vállalja-e a kormány a teljes felújításának és az 50 éves járművek cseréjének finanszírozását, ami kimaradt a nemzetközi megállapodás első tervezetéből?

4. Szintén kimaradt a nemzetközi megállapodás tervezetéből: lesz-e villamos a Szegedi úti felüljárón, megtörténik-e a 3-as vonal továbbvezetése Angyaföld felé?

5. Mi lesz a Vasúttörténeti Parkkal, amely ma a területen működik? Veszélyben van-e a működése az arab befektetői szándékok miatt?

6. Megvalósul-e a korábban ide tervezett 25-30 hektáros új közpark, fenntartják-e az ehhez szükséges területet vagy ezt is értékesítik az arab befektetőknek?

7. Ha a nemzetközi szerződés tervezete szerint a teljes beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítják és ezzel az önkormányzatok szabályozási mozgásterét megszüntetik, mégis milyen előírások lesznek? Az önkormányzati szabályozás helyett milyen építési előírásokat tesz és garanciákat kér a kormány a közterületek minőségére, a beépítési karakterre, a funkciókra, a parkolóhelyek számára és az épületek megengedett magasságára vonatkozóan az arab befektetőtől?

Lapunk érdeklődve várja, hogy megkapja e a válaszokat a volt közlekedési államtitkár. Korábban már írtunk Vitézy Dávid tevékenységéről.