Kedves túlélő! Elsőként hozzád szeretnénk szólni: tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess. Ne félj felemelni a hangod, ne félj kiállni magadért mert igazad van. Veled vagyunk, nem félünk. – írja a közösségi oldalon közzétett közös közleményükben hat olyan abúzustúlélő, akik arccal is felvállalták, hogy gyerekkorukban szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Mi, abúzus túlélők, akik felnőttként névvel és arccal vállaltuk az elmúlt években a történeteinket és megpróbáltatásainkat jelen közleménnyel szeretnénk megköszönni minden jóérzésű magyar embernek az eddigi támogatását. Ez a mostani, nehéz időszak sokunkban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor láttuk, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit. Szeretnénk újra emlékezteti a hatalmat arra, hogy még mindig lehetnek tisztességesek és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják. Ahogyan az áldozatoknak is joguk van az igazsághoz, úgy a lemondott köztársasági elnöknek is joga van elmondani azt. Ez persze nem könnyű feladat, de a legnagyobb felemelkedések jellemzően ilyen mélységekből indulnak. Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik. – olvasható a közleményben.

Hatan a szexuális zaklatás áldozatai, akik arcukkal vállalták fel mit is éltek át gyermekként:

Az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiája azt javasolja a tagállamoknak, hogy fejlesszék a gyermekvédelmi rendszerek működését, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a büntetőjogi megközelítésű törvények mellett, prevencióra és az áldozatvédelemre is jóval több figyelmet kell fordítani. A lemondások, a büntetések szigorítása önmagában nem megoldás, megelőzésre és a már traumatizált gyermekek, illetve fiatal felnőttek támogatására, és utógondozására is szükség van. – írják közös közleményükben.

Meggyőződésünk, hogy ez az időszak a közös gondolkodás és a cselekvés időszaka kell, hogy legyen, ezért az Országos Közös Akarattal (OKA) közösen kezdeményezünk egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel annak érdekében, hogy elindulhasson végre egy olyan közös munka, ami valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre. Az első egyeztetés időpontja 2024. február 20-a, kedd, 15:00 óra. Helyszíne pedig a VDSZ székház, melynek címe: 1068, Budapest, Benczúr utca 45. IV. emeleti nagyterme.

Az esemény regisztrációhoz kötött: magyarorszag.oka@gmail.com

A bahir.hu három éve a frissen megjelent könyve kapcsán szólaltatta meg Kozma Lilla Ritát.