Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Ha Magyarországon élsz, nem teheted meg, hogy ne foglalkozz a politikával. Hiheted azt, hogy téged ez nem érdekel, meg, ha kussolsz, akkor nem érint, de ez – sajnos – nincs így. Mert a lopás árát akkor is megfizeted, ha leszarod a politikát, ráadásul teszed ezt nap, mint nap. Például ha autópálya-matricát vásárolsz.

Magyarországon az egynapos matrica ára 5150 forint (13.30€), Ausztriában 3330 forintnak megfelelő euró (8.60), egyébként Ausztriában a tíz napos matrica is olcsóbb, mint a magyarországi egynapos, 11.50 euróba kerül, ami 4453 forint.

Ebben az esetben egyértelműen azt fizeted meg, hogy az Orbán-klán az autópályákból is lop, nem véletlenül szervezték ki az egész bulit annak az agyalágyult gázszerelőnek, aki Orbán Viktor elsőszámú strómanja. Azért fizetsz többet az egynapos magyarországi autópálya-matricáér, mint egy osztrák az ottani 10 naposért, mert Orbánék lopnak. Kell a pénz Hatvanpusztára, kell a pénz az egész pereputynak, szerintem már az a szerencsétlen 6 unoka is milliárdos – a te pénzedből.

De ugyanez van, amikor elmész egy boltba, ugyanez van, amikor a gyereked iskolába megy és nincs tanár, ugyanez van, amikor egészségügyi ellátásra szorulsz, minden ilyen helyzetben az Orbán-család gazdagodásának az árát fizeted meg. Mert az adód nem arra megy, amire kellene, hanem valami egészen másra. És mondhatod, hogy te jól vagy, meg téged nem érdekel a politika, de attól még a lopás árát te is ugyanúgy megfizeted, mint mindenki más. Már csak ezért sem tudom megérteni az apolitikus embereket Magyarországon.

Én, amíg ott laktam egyfelől a politikában dolgoztam hosszú éveken keresztül, és a legjobb tudásom szerint próbáltam megváltoztatni a rendszert, másfelől rettentően zavart és mélységesen bántotta az igazságérzetemet, hogy az Orbán-klán nap, mint nap kirabol, gyakorlatilag mindenhol. Mivel nem láttam esélyét annak, hogy a rendszer változzon, és az igazságérzetemet sem tudtam elnyomni, ezért a költözés mellett döntöttem. Én már megtehetném, hogy ne foglalkozzak a magyar politikával, mert engem már tényleg nem érint. Nekem tök mindegy, hogy mennyibe kerül ott az autópálya-matrica, mennyi a benzin, mennyi egy kiló kenyér, tök mindegy, hogy az Orbán-család mennyit lop, mert már nem tőlem teszik. De három dolog miatt mégis zavar.

Egyfelől az igazságérzetem Máltán se lett kisebb, ha valaki nem tőlem lop, attól az még ugyanúgy lopás, és ugyanúgy etikátlannak tartom. Másfelől szinte az összes szerettem ott él, harmadrészt nekem továbbra is Magyarország a hazám, én továbbra is magyar vagyok, és tök jó lenne, ha egyszer úgy költözhetnék vissza Magyarországra, hogy egyfelől akik kirabolták az országot vagy bűnsegédként részt vettek ebben a gyalázatban ők mind (és tényleg mind) börtönben ülnének, másfelől olyan kormánya lenne az országnak, amelyiknek nem az az egyetlen célja, hogy kirabolja az embereket.

Forrás: Vági Márton