Ma ünnepli 70. születésnapját John Travolta, színész, énekes. A világhírű művész 1954. február 18-án látta meg a napvilágot.

Travolta színászi karrierje a 70-es években indult be, első ismertebb mű, amiben szerepelt a Welcome Back, Kotter c. komédia volt. A 70-es évek második felében viszont megjelentek az olyan sikeres darabjai, mint a Carrie, a Szombat Esti Láz, vagy az örök klasszikus Grease!

A 80-as években nem alkotott igazán maradandót, az 1994-es Ponyvaregény azonban ismét a színész-ranglista élmezőnyébe repítette őt. Ezt követően is olyan filmekben játszott szerepet, mint a Szóljatok a köpcösnek! (1995), a Rés a pajzson (1996), az Ál/Arc (1997), a Kardhal (2001), A megtorló (2004), a Hajlakk (2007) és a Hajsza a föld alatt (2009) című filmekben.

A Grease és a Ponyvaregény kapcsán is jelölték őt Oscar díjra, mint a legjobb férfi főszereplő, ám egyiket sem kapta meg. Utóbbi szerepéért azonban Golden Globe, és Bafta-díjat is átvehetett ugyanebben a kategóriában. A Hajlakk-ban pedig a legjobb férfi mellékszereplőként is Golden Globe-díjat szerzett.

Filmjei mellett az elmúlt időszakban „Mém-királyként” is híred lett Travolta. Az egyik legismertebb jelenet, amiből egy elterjedt mém ki lett ragadva, az amikor a Vincent Vegát játszó John Travolta felbukkan Mia Wallace házánál, hogy felvegye őt. Amikor belép a házba, akkor körülnéz és észreveszi, hogy nincs senki a nappaliban. Mia hangszórón szól le hozzá, mire zavarodottan körbenéz a kapucsengőt keresve. Ebből a mozdulatsorból született meg az ikonikus mém.

Azóta ezt a mém-alapot szinte mindenki felhasználta, a Covid idején üres pultok, rendezvényközpontok közepére helyezték el, de már a pénztárcánkban is kereste a nem létező spórolt pénzt.

Szerkesztőségünk nevében további sikeres éveket kívánok neki!