Nemrégiben indult útjára az RTL televíziójában az Ugrás c. műsor. Így hosszú idő után egy tudás alapú vetélkedőt tett a csatorna fő műsoridőbe. Eléggé sokat reklámozták a produkciót, így aki kicsit is figyelemmel követi a csatornák műsorát, tudta, hogy valami újdonság lesz. És miután véget ért az első adás, úgy éreztem, hogy a műsor javarészt teljesítette az elvárásaimat.

Ami pozitív volt

Kezdjük a műsorvezetővel! Végre azt érzem, hogy egy műsorvezető van egy televíziós műsorért és nem fordítva. Az elmúlt időszakban elegem volt abból, hogy Pápai Joci, Kasza Tibi vagy Till Attila műsorvezetés címén ripacskodik és próbál ő maga a show középpontjába kerülni. De Gundel Takács Gábor nem ez a kategória. Bár ő is szerepel, neki is megvannak a poénjai, egy pillanatig nem érzem azt, hogy főszereplővé akarna válni. Az meg külön öröm, hogy az alpári poénkodást felváltja az intelligens humor egy kereskedelmi csatornán.

Nagyon tetszik maga a konstrukció is. Az igaz/hamis állításra sokszor mondják azt kvízes körökben, hogy nem jelképez valódi tudást, mert be lehet tippelni, szerencsével akár ugyanazt el lehet érni, mint tudással. Itt azonban sikerült egy olyan verziót összerakni, ami egyesíti az igaz/hamis állításokat a klasszikus feleletválasztós kérdésekkel és a kettő együtt egy megoldható, de mégis komplex tudást és gondolkodást igénylő kihívás elé állítja a játékosokat.

Apropó, kihívás: a nagy kereskedelmi csatornákon nem is tudom, mikor volt olyan utoljára, hogy tényleg gondolkodom és kihívást jelentenek a feladványok. A Szerencsekerék szintje nagyon alacsonyan van, a Zsákbamacska néhány kvízes feladványa sem ütött meg túl magas mércét, az Észbontókat és társaikat meg hagyjuk is…végre azt érzem, hogy gondolkodnom kell a kérdéseken, ez meg nagy élmény.

Ez a műsor meghozta azt az élményt, amit szerintem már kb. 5 éve nem éreztem: együtt ültünk le a családdal egy TV-műsort megnézni, mert mindegyikünket érdekelt.

Ami kicsit ront a képen

Minden pozitívumom ellenére azért van két dolog a műsorban, ami nem tetszett, és úgy érzem, nem volna igazságos ezek mellett elmenni szó nélkül. Az egyik magának a játéknak az igazságtalansága. Önmagában nem teljesen fair, hogy 5 játékosból egy nyerhet összesen, ráadásul reálisan 2, maximum 3 játékosnak van esélye. Hiszen az első ember aligha tud végigmenni a teljes pályán, de még a másodiknak is rendkívül csekély esélye van. És bizony az is benne van a pakliban, hogy az utolsó játékos úgy esik ki, hogy szóhoz sem jut.

Szerintem ez nem korrekt. Ha én lennék a műsor tervezője, legalább annyit meglépnék, hogy aki nem kapitány és úgy nem kerül játékba, annak egy következő adásban megadom az esélyt. E mellett, ha már ennyire fontos a kapitányi titulus, egy összetettebb, a tudást jobban igénylő feladattal választanám ki, mert ez így jelen formájában inkább gyorsasági játék, mint tudás alapú döntés. Persze ez nem a hazai készítők bűne, egy licenc vásárlása erősen korlátozza a szabályok megváltoztatásák.

A másik gondom, hogy ez a műsor sem képes megtörni a kereskedelmi csatornák showműsorainak örökös átkát. Ez pedig a vontatottság. A sok hatásszünet széttördeli a műsort, ami azt eredményezi, hogy a relatíve hosszú műsoridő alatt is elég kevés kérdés hangzik el. Ráadásul mindezt még megtörik – az utolsó 2 adásban már – két reklámmal, így a reklámok között 4-5 szint teljesítésére van idő. Szerintem ez nagyon kevés, ennél lehetne pörgősebb a játék.

Mindent egybevetve azért nálam ez egy egyértelműen pozitív lecsengésű műsor, és örülök, hogy az RTL az Árulók után egy második olyan műsort be tudott tenni ebben az évadban, ami egyszerre újszerű és minőségi, ráadásul le tudja kötni az ember figyelmét. És ha minden igaz, lesz még egy, ugyanis a The Floor adaptációja is képernyőre kerülhet. És talán még annyit elárulhatok, hogy annak a castingján én is részt vettem, így akár még az is lehet, hogy játékosként is szurkolhattok nekem a műsorban :).