Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Orbán sikerről már nem tud beszélni.

Jó ideje megfigyelhető, hogy Orbán évértékelője vagy bárrmely megszólalása nem a Fidesz sikereiről szól, nem a magyar gazdaság teljesítményéről, hanem a baloldalról, az EU-ról, a háborúról, vagy bármi másról. Gyakorlatilag évek óta ugyanaz a lemez:

Rögtön elmondja, hogy a vírus/háború/Brüsszel/gyíkemberek miatt nehéz időszakot élünk, de persze MIMAGYAROK ebből is megerősödve fogunk kijönni, majd ostorozza Brüsszelt/Bident/a baloldalt/Ukrajnát, majd a végén valamilyen wishful thinking arról, hogy az idei év a MIMAGYAROK éve lesz, most már aztán tényleg minden fasza lesz. Hogy aztán jövőre, a következő évértékelőjén mindent kezdjen elölről.

Nem kell ám ezen csodálkozni, mégsem beszélhet a magyar oktatásról, az egészségügyről, a gazdasági növekedésről, a reálbér és reálnyugdíj növekedésről, mert az nincs.

Pedig milyen jó lenne, ha az ország miniszterelnöke az évértékelőjén tudom is én arról beszélne, hogy hála a gazdaság jó teljesítményének, hogy az átlagos pedagógus bér idén eléri a nettó 2000 eurót, hogy már hat magyar egyetem van a világ 500 legjobbja között, hogy a vártnál többet fogunk tudni K+F-re fordítani, hogy a nyugdíjak 4 százalékkal infláció felett emelkednek, hogy az államadósság csökkent, hogy a migrációs mérleg pozitív, hogy az azonos nemű házasság elismerése révén 46 százalékkal csökkent az árvaházakban lévő 12 évnél fiatalabb gyerekek száma, hogy befejeződött a Szeged-Pécs gyorsvasút, ami a Szeged-Debrecen vonalhoz kapcsolódik hozzá, és már épül a Pécs-Győr közti szakasz is, hogy idén vadiúj HÉV-kocsik érkeznek Lengyelországból.

De ilyenekről nem beszél Orbán, mert nem tud. Mert ilyen – valódi, és valójában fontos – sikerek jóideje nincsenek. Most csak a harc van a láthatatlan ellenségekkel, az uszítás van, a magyarázkodás van, hogy legalább a hívek számára meg tudja magyarázni a kudarcos kormányzását.

Forrás: Vági Márton