A ma reggel 9 órakor kezdődő pécsi közgyűlésben szólalt fel napirend előtt Dr. Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő, aki ezt követően sajtótájékoztatót is tartott a városháza előtt.

Keresztes elmondta, hogy bár Lázár János építési és közlekedési miniszter ez év elején jelentős átalakításba kezdett országos szinten a helyközi közösségi közlekedést illetően, de arról továbbra is mélyen hallgat, hogy a vidéki városok egyáltalán nem kapnak a kormánytól támogatást a helyi közlekedés finanszírozásához. Így tehát többek között Pécs, Debrecen, Kaposvár, Szeged és más városok sem számíthatnak a kormányra.

Sajtótájékoztatójában megemlítette, hogy több fórumon tett fel kérdéseket ezzel a témával kapcsolatban az illetékeseknek, amelyek arra vonatkoztak, hogy mikor kapják meg végre a vidéki városok a hiányzó forrásokat, válaszokat azonban nem kapott.

Elmondta, hogy levelet írt a pécsi közélet szereplőinek, ebben pedig arra kérte őket, hogy félretéve a pártpolitikai vitákat, lépjenek fel közösen a közösségi közlekedés finanszírozásának ügyében.

A képviselő üdvözölte, hogy néhány válasz is érkezett már a megkeresését illetően. Név szerint említette Tóth Bertalan szocialista képviselőt, valamint elmondta azt is, hogy egy fideszes képviselő is pozitívan nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Indítványozni fogja, hogy egyeztetve a városvezetéssel, tartsanak megbeszélést arról, hogy milyen formában lenne indokolt, hogy a város megkapja ezeket a forrásokat, majd ezt követően egy közös, pártpolitikától független indítvánnyal forduljanak Lázár János miniszterhez. Bízik abban, hogy Pécs példát fog tudni mutatni más városoknak is ebben az ügyben. – mondta.

Egy másik fontos ügyet is megemlített, amelyről a pécsi közgyűlésben is beszélt a mai napon, ez pedig az akkumulátorgyártás és a kormány ezirányú stratégiájával kapcsolatban meglévő nyitott kérdések.

Mint az köztudott, Bicsérd térségében a kormány a tavalyi évben egy beruházási célterületet jelölt ki. Ezt követően Keresztes azonnal felkereste az illetékeseket, hogy megtudja, milyen befektetőt szeretne a kormány erre a területre hívni. Ezekre a kérdéseire azt kapta válaszul, hogy a kormány a helyi fideszes képviselőkkel fog egyeztetni, őket azonban hiába kereste, válaszra sem méltatták. – mondta a képviselő.

Keresztes elmondta, hogy múlt évben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek is feltette az Országházban a bicsérdi területre vonatkozó kérdéseket. A miniszter pedig azt válaszolta, hogy nem tárgyal a kormány akkumulátorgyártóval, arra kérdésre, hogy mi a konkrét beruházási szándék viszont továbbra sincs válasz.

A mai napon a közgyűlésben napirend előtti felszólalásában arra kérte a helyi kormánypárti frakciókat, hogy segítsenek megszólítani Pécs és Baranya fideszes képviselőit, hogy kiderüljön végre, hogy milyen beruházás érkezhet az említett területre.

Elmondta, hogy természetesen mindenki, aki szívén viseli Pécs sorsát, támogatja, hogy új beruházások érkezzenek, mivel szükség van az új munkahelyekre, de világos az is, hogy nem fogadható el olyan gyár vagy beruházás, ami az itt élők egészségét, Pécs város legfontosabb vízbázisait veszélyeztetné. Példaként megemlítette Tiba István fideszes országgyűlési képviselő esetét, aki nyilvánosan jelezte Szijjártó Péternek, hogy a kormány ne vigyen a választókerületébe akkumulátorgyárat vagy olyan beruházást, ami veszélyezteti a lakosság egészségét.

Megszólította Hoppál Pétert is és elmondta, hogy ha a kormánypárti képviselőnek fontos volt, hogy Balog Zoltán és Novák Katalin melletti kiállását jelezze, akkor itt lenne az ideje, hogy kiálljon végre a pécsiek mellett is.

A sajtótájékoztató végén elmondta, hogy köszöni a város jegyzőjének, hogy biztosította a lehetőségét annak, hogy ma felszólalhatott a pécsi közgyűlésben, miután Péterffy Attila polgármester valamilyen okból a szervezeti és működési szabályzat ellenére nem akarta engedni ezt.