Hiába a helyiek tiltakozása a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a szlovén Andrada csoport akkumulátor-feldolgozóját – írja a 24.hu. A tervezet kedden jelent meg a kormány honlapján. A hulladékfeldolgozásra irányuló sóskúti beruházást a Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán felügyeli majd.

A Külügyminisztérium több pontos érvelést is mellékelt a tervezethez. Szerintük a beruházás jelentős munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatással bír. A beruházás megvalósításával 100 új munkahely jön létre. Ráadásul a tiltakozások ellenére is az egyik érv az, hogy a beruházás hozzájárul a sóskútiak jólétéhez.

A véleményeket a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímre várja a kormány nyolc napon belül.

Sóskúton a szlovén Andrada csoport tervez 13 milliárd forintos beruházással akkumulátor-feldolgozót létrehozni. A gyár ellen tiltakoznak a helyiek és a környékbeli települések.

A König Ferenc polgármester az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a tiltakozóknak a Bem térre vagy a Budai Várba kéne menniük. Szerinte ugyanis a sóskúti akkumulátorüzemről nem ő döntött. A kérdésre, hogy akkor kicsoda, így válaszolt:

fönt, a jó Isten alatt közvetlenül.

A polgármester ugyanakkor attól tart, hogy Gödhöz hasonlóan Sóskúttól is elvehetik az iparűzési adót.