Kővári János ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy jogi lépések tesz a tegnapi közgyűlésen történtek után.

„A pécsi városházán soha nem látott törvénytelenséghullám söpör végig” – mondta az ÖPE képviselője – „túl az ismert ügyeken, amelyekben nyomozás folyik, tegnap Péterffy Attila és a baloldal több Rubikont átlépett. Az egyik az ülésvezetés módja, hiszen a polgármester többször megsértette az SZMSZ-t. Ez olyan, mintha a pécsi lakosok nem tartanák be a köztisztasági rendeletet vagy bármi mást.”

A konkrét vitát az váltotta ki, hogy a városvezető képviselők egyesével az összes Fideszes, ÖPE-s, illetve KDNP-s képviselőnek feltették – tartalmát tekintve – gyakorlatilag ugyanazt a kérdést, vagyis, hogy mi a véleménye Novák Katalin kegyelmi ügyéről és, hogy tud ezek után a Fidesszel közösséget vállalni.

Kővári János szerint ezek nem kérdések, hanem kérdéseknek álcázott állítások voltak, melyekben pedofilokat támogató bűnözőknek állították be a jobboldali képviselőket, ami már a rágalmazás tényállása.

A képviselő kiemelte, hogy a jobboldal egyik képviselője sem támogatja a pedofíliát, ugyanakkor utalt arra, hogy a Péterffy-érában több LMBTQ rendezvénynek teret engedett a város. Ezért lemondásra szólította fel Péterffy Attilát, mondván, ha Varga Judit és Novák Katalin megtette, akkor neki is ezt kell tennie, ha az ő erkölcsi mércéjüket szeretné elérni.

Kérdésre Kővári János elmondta még, hogy a törvényességi eljárást már megindították, a személyiségi jogi eljárások előkészületben vannak.

A tegnapi közgyűlésen valóban komoly feszültséget generált a kérdés-szekció. A közgyűlés elején, a kérdések ismertetésekor is komoly ügyrendi vita alakult ki arról, hogy országos ügyekben kérdezhető-e egyáltalán helyi képviselő, mennyiben tekinthető a helyi képviselők tevékenységi körének egy országos botrány.

Az ebéd utáni kérdés-szekcióban aztán még keményebb adok-kapokat hallhattak azok, akik a közgyűlést követték. A legindulatosabb csörte Auth István és Barkóczi Csaba között volt, ahol ispitaaljai ügyek és a DK-s képviselő korábbi FB-bejegyzései is előkerültek.

A közgyűlésről készült videó itt megtekinthető. Az ügyrendi vita 28:20-tól, a kérdések órája 5:38:15-től kezdődik.