Az LMP szerint koherens, az energiatakarékosságot preferáló programokra van szükség a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, az ellenzéki párt azt várja a miniszterelnöktől, hogy „hagyjon fel a zöldre festéssel”. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke úgy fogalmazott: megdöbbentő, hogy Orbán Viktor mennyire nem látja korunk kihívásait. Nemcsak az élhető környezetre, az egészségre mérnek csapást, hanem milliárdos károkat okoznak a magyar gazdaságnak.

A szélsőséges időjárási viszonyok településeket sodorhatnak csődhelyzetbe, Kelet-Magyarország félsivatagos állapotba kerül, a gazdák tönkre mennek

– sorolta. A problémákat tetőzi az akkugyarmatosítás, amiről a miniszterelnök évértékelőjében szerinte „butaságok” hangzottak el.

Az ellenzéki politikus szerint koherens programra lenne szükség, de a kormányfő össze-vissza beszélt a zöld energiáról és az arra történő átállásról. Az atomenergia nem zöldenergia, hatalmas környezeti kockázata van és nem számít olcsó energiának sem. Semmi másról nincs szó preferálása esetén, mint gazdasági érdekről és az atomlobbisták nyomulásáról.

Azt kérdezte, mi lesz a sorsa a működésük után bezárt atomerőműveknek és mi lesz a nagy aktivitású hulladékok elhelyezésével? Szóvá tette továbbá, hogy a szél- és geotermikus energia nincs a miniszterelnök látóterében, pedig megújuló energia-mix alkalmazásával lehetne biztosítani a jövő energiaszükségletét.

Az LMP társelnöke üdvözölte, hogy a napenergia területén előrelépés történt, de bölcs megfontolást kért a telepítés helyének kiválasztásakor. A napelemeket lakóházakra és középületekre kell telepíteni, nem szabad zöld felületet, értékes termőföldeket feláldozni.