Az LMP attól tart, hogy kiemelt állami beruházásként létesülne akkumulátorbontó gyár Sóskúton. Az ellenzéki párt az erről szóló, február 20-án kelt kormányrendelet-módosítás visszavonását követeli.

Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján az átminősítés tervét „merényletnek” nevezte a „mintaszerűen magáért kiálló” falu és a környező települések ellen. Rámutatott, hogy ha életbe lép a kiemelt beruházássá minősítés, azzal a helyi népszavazás is tétjét vesztené.     

A szlovén céget, amely az akkumulátorbontó gyárat építené, tavaly jegyezték be hárommillió forintos törzstőkével. Egy székhelyszolgáltatónál van bejelentve két alkalmazottal, és mégis egy közel 4,7 milliárdos ígéretet tudhat magáénak a magyar kormány részéről – tette szóvá.    

Tetlák Örs hozzáfűzte: a „fantomszerű beruházó” nem áll szóba a helyiekkel, az érintett településekkel, annál inkább a kormánnyal, amelynek a teljes „hátszelét” élvezi.     

Az LMP országos elnökségének tagja kijelentette: Sóskút – Alsózsolcához hasonlóan – nem akar akkumulátorbontót, amely egy erre teljesen alkalmatlan korábbi raktárépületben működne, s előbb évi tízezer, majd húszezer tonna selejtes akkumulátort darálna majd égetne el, jelentős környezetszennyezést megvalósítva.     

Az ellenzéki politikus arra kért mindenkit, küldje el a témában a társadalmi egyeztetésre véleményét, és juttassa el azt az érintett települések polgármestereinek, valamint a Sóskúti Civil Körnek.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon mindig talál friss híreket, információkat.