Dobó Kata színpadi és filmszínésznő, filmrendező, egykori modell 1974. február 25-én született Győrben.

A népszerű színésznő Kovács Katalin néven született 1974-ben Győrben. Mivel édesapja katonatiszt volt, sokat költözött a család, laktak Kijevben, Lentiben, végül Békásmegyerre költöztek.

Érettségi után felvételizett a bölcsészkarra, de nem vették fel. Saját lábára akart állni, ezért dolgozott például titkárnőként is. Egy neves divatstúdió modellversenyére jelentkezett, ahol beválogatták a profi modellképző kurzusukra. Több magazinban is szerepelt modellként, majd Németországba szerződött, ahol katalógusokban szerepelt.

Színésznői karrierje előtt dolgozott titkárnőként és modellként is, de első nagyobb szerepe nem váratott sokáig. A miniszter félrelép című filmben volt 1997-ben. Élt egy ideig Németországban, majd Hollywoodban is. Olyan filmekben tűnt fel, mint az Európa Expressz, az Ámbár tanár úr, az Amerikai rapszódia, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem és a Budapest Noir. 2019-ben filmrendezőként is bemutatkozik a Kölcsönlakás című produkcióval.

Magánéletéről annyit lehet tudni, hogy az első férje Vermes Dávid színész volt, akivel 1997–98-ban, egy évig voltak házasok. 1998–2006 között Andy Vajna élettársa volt. Korábban együtt élt a mesterfodrász  Hajas Lászlóval. 2012-ben született meg a kislánya, Szofi, akinek édesapja Gulyás Levente, zenész. A pár kapcsolata 2014-ben ért véget.  Kapcsolatban volt még Bochkor Gáborral és Anger Zsolt színművésszel. 2016–2019 között Zsidró Tamással élt együtt. 2021–2022 között egy párt alkotott Szente Vajk rendezővel.

Dobó Kata egy gyermek édesanyja.

Dobó Kata díjai és jelölései:

Forrás: wikipedia.org, port.hu

Fotó: Facebook/Dobó Kata