Magyar Péter nemrégiben a Telexnek adott videóinterjút, amelyben a NER újabb – főként üzleti, gazdasági – szokásairól rántotta le a leplet.

Sokan vannak fogva…az ellenzékből is.

Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hogy Rogán Antal volt az a miniszter, akivel 2020-ban a Karmelitában beszélt a válásáról.

„Arról volt szó, hogy mivel a feleségem magas szinten van, nyilván az a kormány érdeke, hogy ne legyen balhé.” Magyar hozzátette, hogy „nyilván ilyenkor elhangzik, hogy tudunk-e valamiben segíteni, te jól képzett vagy, van egy szakmai életutad, ebbe beleillik ez meg ez, és felajánlottak lehetőségeket, én meg mondtam, hogy köszönöm, de nem kérem ezeket a lehetőségeket”. Mosolyogva tette hozzá, hogy ez egy „baráti” beszélgetés volt.

Magyar szerint a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a Fidesznek, de az ellenzéknek is az érdeke. „Látni kell szerintem, hogy itt mindenki fogva van. Kormányzaton belül is mindenki fogva van, hogy éppen személyes információkkal, pénzügyi machinációk vagy más miatt, az egy kérdés, és az ellenzéken belül is nagyon sok mindenki fogva van.”

Orbán felesége is jelen van

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen.

Ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret.”

Magyar szerint ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők is vannak, „akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak”.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felesége is aktornak számít-e a hatalmi gépezetben, Magyar azt mondta, hogy Lévai Anikónak ilyen szempontból „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. „Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére.” A részletekről annyit árult el, hogy „olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”.

„Nem azért tartjuk, hogy erkölcsi kifogásai legyenek”

Állítása szerint Novák Katalin kegyelméről az első 444-es cikk előtt nem tudott, az ügyet a sajtónak körbe küldő ügyvédet pedig nem ismeri. Varga Judittal sem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Ezzel együtt úgy tudja, a volt felesége a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”.

Magyar elmesélt egy Varga Judittal kapcsolatos másik történetet is. Állítása szerint a volt felesége egy Alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbánnak egy kormányülésen, hogy egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak.

„Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek” – idézte Magyar.