Benkő Dániel (1947-2019) lant- és gitárművész zenei könyvekből, kottákból és lemezekből álló hagyatékával gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának (PTE MK) könyvtára egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepség keretében szerdán.

A 2019-ben elhunyt művész nagy értékű hagyatékát megőrzésre, használatba kapta meg a pécsi művészeti kar. A feldolgozás után szerdától az intézményegység könyvtárában tette hozzáférhetővé a kottákból, zenei könyvekből és lemezekből álló gyűjteményt.

A hagyaték azért kerülhetett Pécsre, mert az országban itt indult el elsőként egyetemi szintű lantképzés 2023 őszén. Bár nagy külföldi könyvtárak is érdeklődtek az anyag iránt, Benkő Dániel komolyzenei munkásságának emlékét Magyarországon szerették volna megőrizni az örökösök.

Több más európai országhoz 60-70 év után csatlakozva – tavaly ősz óta a PTE keretein belül már Magyarországon is képeznek lantművészeket, akik a 14. és 16. század közötti zenei világ legfontosabb szereplőinek nyomdokaiba léphetnek. Vas Bence, a PTE MK művészeti és tudományos dékánhelyettese a hagyatékról szólva kijelentette: „elképesztő” méretű, kiemelkedő jelentőségű Benkő Dániel gyűjteménye. Feldolgozása hosszas munkát vett igénybe, és amely igazi ritkaságnak számító kottákat is tartalmaz.

Nagy-Benkő Dalma, a lantművész lánya „fantasztikus” dolognak nevezte, hogy édesapja zeneművészeti hagyatékát több hónapos feldolgozást követően sikerült a lehető megmegfelelőbb helyen hozzáférhetővé tenni.

A gyűjtemény szerdai ünnepélyes átadásán bemutatkoztak az első lantszakos hallgatók, valamint a PTE MK Zeneművészeti Intézetének oktatói. Károlyi Katalin magánénekes és Kónya István lantművész. Az este folyamán Axel Wolf német lantművész ad koncertet az intézet hangversenytermében, és másnap mesterkurzust is tart az egyetemen.