Novák Katalin február 10-én mondott le, miután belebukott az óriási társadalmi felháborodást kiváltó kegyelmi ügybe. A volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének, akit a bíróság elítélt kényszerítés miatt, illetve mivel a pedofil ügyek eltussolásában segédkezett a pedofil igazgatónak. Belebukott a kegyelmi ügybe még Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, aki ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet. Varga lemondott az EP-listavezetésről, és bejelentette, hogy visszavonul a közélettől. Az ügyben szintén szerepet játszó Balog Zoltán református püspök az egyházi pozíciójáról nem mondott le, azonban a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről. – olvasható az atv.hu oldalán.

A szabadulása után tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották K. Endrét. A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban azonban lemondott tisztségéről, tudta meg a 444.

A lap hivatkozik Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke Újszövetségből idézett soraira, amelyben felsorolta, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy presbiternek, akinek többek között feddhetetlennek, tisztességesnek, a viszálykodást kerülőnek kell lennie.

Amint az ismert, a református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot, melynek tagjai az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal például a költségvetés, és az alkalmazottak felvételének ügyében.

A református gyülekezetek presbitereinek listáját egyre gyakrabban az interneten is elérhetővé teszik, hiszen ez nem egy titkos információ. A 444.hu szerint ez korábban a Bicskei Református Egyházközségnél is megtörtént, az előző, 2017-es választás alkalmával is nyilvánossá tették a presbiterek és pótpresbiterek névsorát a Facebookon. A 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményei viszont nem elérhetők.

A lap több egyházkerületi vezetőtől is próbált információkat szerezni K. Endre presbiterré választásáról, de senki nem akart nyilatkozni, végül egy vasárnapi istentisztelet hirdetésére bukkantak, amely K. Endre presbiteri tisztről való lemondásának bejelentéséről is szólt. – írja a telex.hu

Viszont a református istentiszteleten valóban kihirdették, hogy változás történt a presbitérium összetételében, az eset érdekessége, hogy a presbiter neve nem hangzott el. A lap viszont úgy tudja, hogy a presbiterválasztás előtt az egyik jelölt azért rákérdezett, amely szerint igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről, amelyre a megkérdezett tiszteletes erre azt válaszolta: hogy igen, de kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul vádolták meg.

A lapnak arról már nincsenek értesülései, hogy a lemondást hozó presbiteri gyűlést a titkolt presbiter indítványozta, vagy esetleg a tiszteletes.

A bahir.hu oldalán is olvashatott már a kegyelmi ügy részleteiről.