Kimondta a bíróság, hogy az állam „tétlen megfigyelőként” nézte, mi történik a gödi Topház otthonban. – olvasható a szörnyű ügy kapcsán a hvg.hu oldalán.

Embertelen körülmények között tartották a fogyatékkal élő gyerekeket a gödi intézményben. A bíróság több állami szervet is elmarasztalt.  – írja cikkében az atv.hu

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (korábban EMMI) keddi ítéletében a gödi Topház ügye kapcsán, ahol éheztették és leláncolták a fogyatékossággal élő gyerekeket – írja a 444.hu

Az gödi, állami fenntartással működő intézményben, a fogyatékkal élő 220 lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről 2017-ben a Validity Alapítvány, az antidiszkriminációs per elindítása is nekik volt köszönhető. 

Az szörnyű esetek feltárását követő elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült a gödi otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga. A Validity Alapítvány azok után fog dönteni a fellebbezésről, hogy amint megkapják és áttanulmányozzák az ítélet írásos formáját. A Validity Alapítvány szerint a bíró ítéletének indoklásában kiemelte, hogy az állami szervek az intézményben nem látták el megfelelően a rájuk bízott feladataikat. 

Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI “tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva, a keresetben szintén említett Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot azonban nem tartotta felelősnek a történtekben.

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashat aktuális híreket, információkat.