Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Az ukránok hetek, de talán hónapok óta konzekvensen támadják az orosz olajfinomítókat, a jelek szerint nem eredménytelenül.

Oroszország kedden elrendelte a benzinexport hat hónapos, március 1-jén hatályba lépő tilalmát, írja a Reuters. Moszkva célja ezzel az, hogy a lakossági fogyasztók és a mezőgazdasági termelők növekvő kereslete közepette is stabilan tartsa az árakat, és lehetővé tegye a finomítók karbantartását a világ második legnagyobb olajexportőrében.

Egyébként most 54,81 rubelbe kerül egy liter 95-ös üzemanyag, ami nevetségesen alacsony összeg (kb. 217 forint), viszont az orosz lakosság annyira csóró, hogy már az elmúlt hónapban tapasztalható 6-8 százalékos üzemanyagár-emelkedés is óriási terhet rak rájuk, emiatt kell felfüggeszteni az exportot.

Oroszországban a minimálbér 19 ezer rubel (75 ezer forint), ennek fényében már kifejezetten sok az az 55 rubeles ár a benzinért, az orosz minimálbérből mindössze 345 liter benzint lehet vásárolni.

Összehasonlításképp: a német minimálbérből 854, a hollandból 946, a lengyelből 487, a máltaiból 588, a belgából 1217 liter 95-ös benzint lehet vásárolni.

Persze van olyan ország is, ahol egy minimálbérből 300 litert sem lehet tankolni, csak hát ott 500 euró sincs a minimálbér, miközben a benzin pont annyiba kerül, mint Ausztriában. Ott tessék a kormánynál reklamálni emiatt.

Ukrajnának ezt kell folytatnia, ez lehet az, amivel sikerülhet megrogyasztania az ellenséget, ugyanis így kieshetnek az orosz kőoalj-export bevételek, ráadásul ha tovább tudják majd támadni a finomítókat, akkor a belföldi benzin és gázolajár is drasztikusan emelkedhet, ami – lévén kurva csórók ott az emberek – komoly társadalmi elégedetlenséget válthat ki.

Minket itt Európában különösebben nem vág földhöz, ha emiatt picivel drágul majd a benzin, így is bárki gond nélkül tudja tankolni az autóját. Ez nem nagy ár ahhoz, hogy Oroszország veszítsen.

Forrás: Vági Márton

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashat híreket a határon túlról is.