2023-ban összesen 28 olyan kormányhatározat született, amelyet azonnal titkosítottak. Így a kormány tagjain és egy nagyon szűk körön kívül ezekről jó eséllyel évtizedekig nem fogunk tudni. Senki, semmit. – közölt részletet ma hvg.hu a Miniszterelnöki Kormányiroda válaszából, amelyet a HVG közérdekű adatigénylésére adott.

Az elmúlt években sokkal több titkos kormányhatározatot hozott a kabinet, mint egy évvel korábban, vagyis egyre több olyan kormányhatározatot hoz Orbán Viktor a Karmelitában, amely a nyilvánosság kizárást igényli. 2023-ban pontosan 28-at.

A válasz mindössze egy kétjegyű szám volt, hiszen a darabszámnál többet valójában nem lehet közölni ezekről a kormányhatározatokról, mivel a ezeknek nemcsak a tartalma titkos, vagyis “nemzeti minősített adat”, hanem már a címe is, amiből aztán kiderülhetne, hogy milyen témáról szólnak.

Közös jellemzője a titkosított kormánydöntéseknek, hogy négyjegyű jelölésük, a sorszámozásuk hármassal kezdődik, ezért is hívják őket “háromezres” határozatoknak.

Ezekből az úgynevezett „háromezres” határozatokból született 2023-ban 28, ami nem tűnik egy nagy számnak, főleg akkor, ha tudjuk, hogy a kormány 2023-ban 1621 darab nyilvános határozatot is hozott.

Ezeket a nyilvános határozatokat nevezik a szakemberek “ezres” határozatoknak. De vannak még másmilyen határozatok is: A háromezres határozatok azok, amelyek hivatalosan is titkosnak számítanak. Az érvényben lévő törvény értelmében ezek nemzeti minősített adattá válnak, tartalmuktól függően 10, 20, vagy a “Szigorúan titkos!” megjelölésű pecsét ráütésével akár 30 évre is. A minősítésük ráadásul kétszer is meghosszabbítható, tehát egy-egy kormányhatározat akár 90 évre is titkosítva maradhatnak a nagy nyilvánosság előtt.

A hosszabb vagy rövidebb időre titkosított kormányhatározat elrendelésének nagy általánosságban van jogos, észszerű indoka. Annyi azért tudható, hogy a háromezres határozatokban nagyrészt hadititkok, nemzetbiztonságot érintő információk lehetnek, ezek nyilvánosságra kerülése pedig veszélyeztetheti Magyarország biztonságát, egyes esetekben pedig a gazdasági érdekeit.

Ezzel 2023-ra nőtt a kormány titkainak száma 2022-höz képest, amikor csak 24 volt. A kormány titokstatisztikáit nézve a tavalyi szám azonban messze nem a legnagyobb volt: 2021-ben például 38 ilyen határozatot hoztak –összegezte az elmúlt évek adatait a telex.hu

Az viszont mindenki tudja, hogy minél titkosabb valami, annál jobban felkelti az érdeklődést. Vajon mi lehet ezekben a titkos iratokban?

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.