Nagy lépték a kislábnyom eléréséhez – az egyetem és a vízszolgáltató közös kutatásban vizsgálja az egyik legzöldebb energiatermelési megoldást Pécsen. – olvasható a Pécsi Tudományegyetem online magazinjának írásában.

Izgalmas projektben működik együtt a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Hidrogén Központja. A szolgáltató januárban írt alá partnerségi megállapodást az egyetemmel, amely keretében a PTE hidrogéngazdasággal foglalkozó részlegével közösen vizsgálják a hidrogéntechnológiák kaszkád rendszerű alkalmazásának lehetőségeit. Így például a vízbontás során nyert tiszta oxigén szennyvíztisztításban való alkalmazását mérik fel a szakemberek.

„Két fejlesztési irány van jelenleg a PTE Hidrogén Központ tevékenységének homlokterében, az egyik egy infrastrukturális fejlesztés, melyhez szorosan kapcsolódik a vízbontás során keletkező oxigén felhasználása.”

„Számunkra a zöld hidrogén előállítása a cél, de ahhoz, hogy ezt gazdaságosabbá tegyük, foglalkozunk azzal is, hogyan lehetne az oxigént felhasználni.”

A PTE MIK Környezetmérnöki Tanszékének adjunktusa, Dittrich Ernő kutatásának keretében az oxigén szennyvíztisztításban történő felhasználását és szén-dioxid kibocsájtást  csökkentő  technológiákat vizsgálnak. A Tettye Forrásház Zrt. részéről ez a szennyvíztelepet érinti, Dittrich Ernőék

„először egy kisebb, laborméretű berendezéssel bizonyítják a technológia hatékonyságát és gyűjtenek adatokat, majd az eredmények alapján a Tettye Forrásház Zrt. jóvoltából üzemi körülmények között is vizsgálják majd az új eljárást. Demonstrációs projekt létrehozása a cél, hogy bemutassuk, hogyan lehet az elektrolizálással létrehozott hidrogén mellett keletkező oxigént – a két folyamatot összekötve – azonnal felhasználni a szennyvíztisztáshoz”

– nyilatkozta az UnivPécsnek Bakk Teodóra Diána, a PTE Hidrogénközpont munkatársa.
A várakozások szerint a kutatás és az eredmények gyakorlati megvalósítása hatalmas előrelépést jelenthet a fenntarthatóság terén. A cél a pécsi szennyvíztisztító telep innovatív megoldáson alapuló karbon-semlegessé, sőt, akár karbon-negatívvá alakítása, és mindeközben zöld hidrogén előállítása.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a pécsi biogázerőműben 2014 óta évi 5 millió kWh zöld áramot termel a tisztítás során keletkező szennyvíziszapból és a beszállított hulladékból. A szolgáltató energiastratégiájához szervesen illeszkedő H2 projekt újabb szintre emeli a kislábnyomú működés megvalósítására irányuló törekvést.
Eredményessége esetén nemcsak a pécsi szennyvíztisztítás lesz gazdaságosabb, de a projekt nagymértékben segítheti Pécs város klímasemleges célkitűzéseit is; vállalása szerint a város működése 2030-ig nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik.

Hamarosan megkezdik a folyamatokat modellező laboratóriumi kísérleti berendezés építését, amelyet a tervek szerint tavasszal üzembe is helyeznek.

Forrás: univpecs.com

A bahir.hu oldalán folyamatosan olvashat zöld, friss híreket, információkat.