Baranya vármegye, Pécs megnevezéssel bocsát ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank

Baranya vármegye, Pécs megnevezéssel bocsát ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank a magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat keretében – közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

Kereszthury Gábor iparművész által tervezett 20 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérme március 5-i kibocsátása a magyar vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat második elemeként valósul meg.
    Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, mindössze az értékjelzésükben térnek el.
    A sorozat tematikai koncepcióját megtartva, az emlékérmék előlapja a vármegyeszékhelyet, hátoldala a vármegyét reprezentálja. Ezt követve az előoldalon Pécs épített örökségének kiemelkedő elemei, kulturális értékei láthatóak. Míg a hátoldalon Baranya vármegye természeti kincsei jelennek meg.

Az emlékérmék előlapján Pécs


    Az emlékérmék előlapján Pécs egyik legjelentősebb történelmi épülete, a török időket idéző Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom (Dzsámi) látható. Tőle jobbra az előtérben a város híres porcelángyár-tulajdonosának, Zsolnay Vilmosnak az emlékére állított Zsolnay-kút egyik vízköpő figurája jelenik meg. A kútból kiszökő víz felidézi a Mecsekről lefutó vízfolyásokat, amelyek a 19. század második feléig a város iparának fejlődését szolgálták. A kút oldalán finom ráutalással megjelenik Pécs címere. Az előlap bal oldalán a 18. században a pestis járványok utáni összefogást jelképező Szentháromság-szobor, háttérben a Misina-tetőn álló TV-torony látható. Ami 197 méteres magasságával Magyarország legmagasabb épülete. Az emlékérmék kötelező alaki kellékei is az előoldalon találhatók.

Az érmék hátlapján háttérben a Mecsek látképe tárul elénk


    Az emlékérmék hátlapján háttérben a Mecsek látképe tárul elénk, távolban a pécsi TV-toronnyal. Bal oldalon a vármegye térképszerű ábrázolása látható, melyben egymás alatti két sorban a „Baranya” és a „vármegye” felirat olvasható. Védett növényeink közé tartozik a bánáti bazsarózsa, amely hazánkban egyedül Baranya vármegyében fordul elő. A növény ábrázolása a hátlapon jobbra lent jelenik meg, melyhez a hátlap bal szélén, köriratban futó „Bánáti bazsarózsa” felirat kapcsolódik. Jobbra fent a vármegye címerében is szereplő szőlőfürt motívum utal a Pécsi és a Villány-Siklósi borvidékekre. Az emlékérméket tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye a bánáti bazsarózsa ábrázolása mellett található.
    A közlemény szerint az emlékérmék technikai paramétereikben is különlegesnek számítanak. A 42 mm-es átmérő a forint emlékérmék körében egyedül e sorozat tagjaira jellemző. A sorozat elemeit továbbá az érmék harmadik oldalán megjelenő „Magyarország vármegyéi, vármegyeszékhelyei” szélfelirat köti össze.
    A 20000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 40 gramm. A 3000 forintos címletű színesfém változat réz és cink 90, illetve 10 százalékos ötvözetéből készült, súlya 29,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 6 000, míg a színesfém változatból patinázott kivitelben 10 000 darab készíthető.
    Az ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig. A színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg. Március 5-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában – olvasható az MNB közleményében.

Korábban megírtuk, hogy az idei évben Pécsről is megjelentetett az MNB ezüst és színesfém emlékérmet, amelyek a  Széchenyi teret és a Baranyai borvidéket ábrázolják. Ezek a Magyar Nemzeti Bank által kiadott ezüst és színesfém emlékérmek márciusban jelennek meg, és válnak megvásárolhatóvá.

forrás: mti