A tegnapi nap során Bogányi Tibor facebook-bejegyzése meglepte az opera műfaj kedvelőit. A karmester ugyanis kijelentette: a jövőben nem vállalja a Carmina Burana dirigálását. Ez a hír önmagában is meglepő, ám a valódi ok ennél is döbbenetesebb: a lemondás fő oka, hogy az igazgató a büfé érdekei miatt döntött úgy, hogy a továbbiakban félórás szünettel, két felvonásban játsszák a darabot.

Tegnap kaptam a Főigazgatói utasítást, miszerint a Carmina Burana előadást kettévágva, fél órás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében.” – kezdi a zenész – A Nemzeti Opera szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia – ezért dolgozunk éjjel nappal, erre tettük az életünket! A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés.

A szakmai hibán kívül Bogányi azt is felrója, hogy egy egyszemélyes döntés született, holott mindez több mint ezer embert érint, akik részt vesznek a produkcióban. Álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy erről senkivel semmilyen konzultáció nem volt.

Nem ő az egyetlen, aki véleményt formált ebben a kérdésben. Az ismert opera-énekesnő, Miklósa Erika – aki tavaly a Voice mestereként is szerepelt a képernyőn – szintén óriási szakmaiatlanságnak tartja a döntést.

„Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza” – mondta a Kossuth-díjas operaénekes.

A Carmina Burana eleve egy 70 perces darab. A bevezetett félórás szünet azt jelenti, hogy egy felvonás gyakorlatilag ugyanolyan hosszú lesz, mint a felvonások közötti szünet.

Az igazgató Ókovács Szilveszter is kitett a tegnapi nap folyamán egy posztot a közösségi oldalára, ahol műbalhénak nevezi az incidenst és több tiszteletet kér a szerzőnek, az Operának és a beugró karmesternek.