Egy hónappal később, de az egészet egyben kell fizetni. Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai. Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót. Melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

    A tájékoztató szerint a NAV a gépjárműadót folyamatosan számolja és készíti a határozatokat azért, hogy március elején mindenki megtudhassa, mennyit is kell pontosan fizetnie. A NAV ugyanis március elején küldi meg az erről szóló leveleket az érintetteknek, addig tehát semmi teendője nincs az adózóknak.
    Idén az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a fizetésről értesítést a NAV. A szabályok egyszerűsítésére azért is volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés gondot okozott. Vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek.
    Akinek problémát okozna az évi egyszeri fizetés, annak érdemes kihasználni az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét. Ez a NAV-Mobil alkalmazásban csak néhány koppintás. A gépjárműadóra automatikusan járó, öthavi, pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe.
    A határozatokat a NAV március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, illetve a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak KÜNY-tárhelyre) küldi mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a papírokat.

Tavaly ez még másképpen volt, akkor a gépjárműadó első részletét március 16-ig, a második részletét szeptember 15-ig kellett befizetni. 

forrás: mti