Baleset a gödi akkugyárban? Tette fel a kérdést Kreitler-Sas Máté, az LMP országos elnökségének tagja, mikor online élőben jelentkezett be Gödről.

Kreitler-Sas Máté, az LMP – Magyarország Zöld Pártja elnökségi tagja csütörtök délután a Gödre tervezett harmadik akkumulátorgyár ügyében forgatott videót, amikor a gyár udvarán tűzoltók jelentek meg.

A látottak alapján az a gyanú merült fel, hogy valamilyen havária vagy baleset történhetett, ugyanis akkumulátoros doboz volt körbevéve tűzoltó palackokkal és több tűzoltóautó is a helyszínen tartózkodott.

A helyszínen senki sem akart tájékoztatást adni az esemény részleteiről, ezért az LMP írásbeli kérdéssel fordul az illetékesekhez, hogy tisztázódjon: történt-e baleset a gödi Samsung akkumulátorgyárban.

A gödiek már a saját bőrükön tapasztalták, milyen veszélyes egy akkumulátorgyár mellett élni. Gödön több, öntözésre használt kútban lítiumot és egy NMP (N-methyl-2-pyrrolidon) nevű mérgező oldószert mutatott ki egy civilek által megrendelt laboratóriumi vizsgálat; az NMP a szervezetbe kerülve károsíthatja a születendő gyermekek egészségét.
A gyárat többször esetben megbírságolták a környezet-, tűz- és munkavédelmi szabályok be nem tartása miatt.

A magyarországi akkumulátorgyárakban túlnyomórészt, alacsony végzettségű, alacsony bérű, igen monoton munkavégzéssel járó, jellemezhető gyártósori munkahelyek létesülnek, amelyekre gyakran csak vendégmunkásokat tudnak alkalmazni – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság hazai akkumulátorgyártás munkaerőpiaci vonatkozásait elemző online konferenciáján.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss híreket, információkat.