A tavalyi évben kevés izgalmas dolog történt a F1 berkeiben a versenypályán belül, azon kívül annál több. Ezek közül is kiemelkedik a brazil Felipe Massa támadása az FIA ellen. Az eset apropóját a 2008-as Szingapúri Nagydíj adja: a futamon Nelsinho Piquet – mint utóbbi kiderült – szándékosan csapta falhoz az autóját, hogy ezzel helyzetbe hozza a boxutcát addigra már megjárt csapattársát, Fernando Alonsot. A terv bevált, viszont a boxutcai káoszban a Ferrari elrontotta Massa kerékcseréjét, aki magával vitte a tankolócsövet. Massa ezzel győztes pozícióból esett ki, míg a későbbi világbajnok Lewis Hamilton 6 pontot szerzett. Mivel a végén egy ponton dőlt el a VB-cím, a futam eredményének esetleges törlésével Massa lenne 2008 világbajnoka. A Ferrari egykori brazil pilótája azt szeretné elérni, hogy utólag adják neki oda a címet, mert úgy érzi, hogy azt elcsalták tőle.

Az F1-ből 2017 végén visszavonult versenyző azok után toborzott ügyvédi csapatot és lendült akcióba, hogy Bernie Ecclestone egy interjúban elismerte, már a 2008-as szezonban tudomására jutott, hogy a Renault-istálló elcsalta a Szingapúri Nagydíjat, és utólag bánja, hogy nem törölték a futam eredményét, amire szerinte az akkor rendelkezésre álló bizonyítékok tükrében lett volna lehetőség. Ecclestone utólag azt is letagadta, hogy adott ilyen interjút.

A „békés” megoldások nem vezettek eredményre

Amennyiben most, 16 évvel később Massának sikerülne elérnie a szingapúri eredmény semmissé tételét, az övé lenne a 2008-as világbajnoki cím. A tavalyi év során hónapokig húzódott az a lépés, amit most Massa képviselői megtettek, a pilóta képviselői ugyanis hétfőn megerősítették, hogy keresetet nyújtottak be a Londoni Legfelsőbb Bíróságon a Formula One Management (FOM), az FIA, illetve Bernie Ecclestone ellen.

„Mr. Massa annak megállapítását kéri, hogy az FIA megsértette az előírásait, amikor nem vizsgálta ki azonnal Nelson Piquet Jr. balesetét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, és ha megfelelően járt volna el, Mar. Massa nyerte volna a versenyzők világbajnoki címét abban az évben. Mr. Massa emellett kártérítést is követel az FIA kudarca miatt elszenvedett jelentős anyagi veszteség miatt, amelyben Mr. Ecclestone és FOM is közreműködött” – idézi a Racingline a Vieira Rezende Advogados nevű brazil ügyvédi iroda közleményét, amely hozzáteszi: „A békés megoldásra irányuló kísérletek nem jártak sikerrel, így Mr. Massának nem maradt más választása, mint jogi eljárást kezdeményezni.”

Az Autosport úgy tudja, Massa a vb-cím mellett 60 és 150 millió font (27-68 milliárd forint) közötti kártérítést szeretne.