Mégsem mond le a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) két társelnöke, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Suzi) – írta a párt hétfő esti közleménye alapján a Telex.

Azt írták, a Kutyapárt hétfői rendkívüli taggyűlése 54 igen, 1 nem szavazattal és 1 tartózkodással megerősítette társelnöki pozíciójában Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsanna Suzit. A társelnökök nem szavaztak.

A párt tagsága ezúttal azt is támogatta (53 igen mellett 4 nem szavazattal), hogy Kovács Gergely induljon a XII. kerületi polgármesterjelölti előválasztáson.

A konfliktus forrása a XII. kerületi előválasztás

Vasárnap robbant a hír, hogy a XII. kerületi önkormányzatban öt éve elég aktívan dolgozó Kovács Gergely a pártban lévő feszültség miatt mégsem indul polgármesternek a helyi önkormányzati választáson, mivel a tagság többsége ezt nem támogatta. Ő és az MKKP másik társelnöke, Döme Zsuzsanna lemondtak, bár a tagság marasztalni próbálta őket, ezért hétfő estére rendkívüli taggyűlést szerveztek.

Korábban a párt tagság nem támogatta egyértelműen az ellenzéki előválasztásban való részvételt, amelynek megnyerése esetén Kovács Gergely volna a közös jelölt, és az MKKP 12-ből 8 kerületben tudna egyedüli jelöltet állítani a Fidesz–KDNP jelöltjeivel szemben. Kovács vasárnap este egy belsős Facebook-csoportban azt írta: „Lett volna egy tök jó lehetőség rá, hogy én polgármester legyek, és kutyapártos legyen a testületben a fele képviselő, ez részben előválasztáson dőlt volna el, ami szerintem simán nyerhető lett volna. Sajnos ezt a kutyapárt többsége nem támogatta. Annak meg semmi értelme, hogy mi is, meg az ellenzék is elinduljunk, mert akkor simán nyerne mindent itt a Fidesz, úgyhogy akkor mi inkább nem indulunk a kerületben semmilyen formában.”

A kialakult helyzetről egy hétfő délutáni bejegyzésben részletesebben is beszámoltak, ebben azt írták: „A szombati taggyűlésen egy olyan előterjesztésről döntött a tagság, miszerint a XII. kerületben előválasztáson dőlne el a polgármesterjelölti pozíció, többek között Kovács Gergő részvételével. Mi eddig soha nem gondolkoztunk előválasztáson, de társelnökünk ezúttal olyan feltételeket szabott a hagyományos ellenzéki pártoknak, amelyek más helyzetet vetítettek előre. Sem közös lista, sem bizottsági helyek, sem más nem jött szóba.

A tagság viszont szétszavazott: 18 igen és 18 nem mellett 9 tag tartózkodott. „Valójában menet közben vált világossá, hogy itt nemcsak erről a konkrét esetről kellene döntenünk, hanem gyakorlatilag arról, megváltoztatjuk-e a párt politikájának eddigi alappillérét, miszerint nem veszünk részt előválasztáson. Hiszen, ha ez a javaslat átmegy, az kinyitott volna egy ajtót, amit eddig következetesen zárva tartottunk” – írták.