Szombaton hajnalban sok felhő lesz felettünk, de ekkor még nem kell számítani csapadékra. Hajnalban még mérsékelt lesz a nyugatias légmozgás, majd a délelőtt folyamán feltámad a szél és északnyugatira vált. Ekkor már többfelé ered el az eső, de jelentős mennyiség nem várható.
A hajnali minimumok kevéssel 10 fok alatt alakulhatnak.
A délután első felében folytatódik a csapadékos idő, majd fokozatosan délkelet felé elhagyja a térségünket az eső, de marad a borult idő.
A hőmérséklet maximuma 13 és 15 fok között alakulhat.
Este marad a ború, de az éjszaka folyamán fokozatosan csökkenni kezd a felhőzet. A minimumok 10 fok közelében alakulnak, viszont az élénk északnyugati szél ronthat hőérzetünkön. – ígéri a háromnapos ünnep szombatjára a Meteo Mecsek.

Mi is az a hőérzet?

Míg a hőmérséklet műszerekkel mérhető, addig a hőérzet a szervezet által érzékelt hőfok, melyet több tényező is befolyásolhat. Egyrészt függ a meteorológiai viszonyoktól, többek között a szélerősségtől és a levegő páratartalmától. Szélmentes napokon például kevésbé érezzük hidegnek a levegőt, mint egyébként.

A legmegfelelőbb a 40-60% közötti páratartalom, fülledt nyári időkben, egy páradúsabb levegő jóval melegebb hőérzetet kelthet bennünk a valódi hőmérséklethez képest. Egyébként olyan emberi tényezők is hatással lehetnek hőérzetünkre, mint az életkor, egészségi állapot, testsúly. Az idősebbek például kevésbé izzadnak, ennek az az oka, hogy a kor előrehaladtával gyengül a szervezet hőleadó mechanizmusa.

Az csecsemőknek pedig még nem elég fejlett a hőháztartása, ezért kell öltöztetésükre nagyobb gondot fordítani. Szeles időben különösen tapasztalható, hogy a hőérzet és a hőmérséklet akár nagyon eltérő is lehet.

 De miért érezzük szeles időben sokkal hidegebbnek a levegőt?

 Ennek az oka egyszerűen az, hogy a testünk felmelegíti a körülötte lévő vékony levegőréteget, ezzel próbálja biztosítani az állandó testhőmérsékletet. Légmozgás esetén azonban ez a vékony melegebb levegőréteg elvész, így hűvösebbnek érezzük az időt, és testhőmérsékletünk is hamarabb lecsökken. – olvasható a Meteo Mecsek oldalán.

A bahir.hu oldalán a reggeli időjárás előrejelzésen kívül folyamatosan talál friss közéleti híreket, információkat is.