A pécsi közönség szívének egyik legkedvesebb művésze, Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja, Sólyom Katalin. A Jászai Mari-díjas művésznő 1940. március 18-án született Budapesten.

Ma már szinte hihetetlen, de a művésznő egykor sikertelenül felvételizett a Színművészeti Főiskolára. Nem fogják elhinni, hogy azzal tanácsolták el a szakmától, hogy hangja alkalmatlan a színpadr

Pályafutása ezután az ELTE kémia-fizika szakán folytatódott, ahol 1964-ben szerzett diplomát. Másodéves hallgatóként alapító tagja volt az Universitas Együttesnek, itt aztán végre elkezdődhetett az amatőr színészi pályafutása. Az egyetem elvégzése után a Gondolat Kiadónál dolgozott, mint kémia-fizika szakos lektor, de továbbra is játszott az Univetsitas Együttesben.

1968-ban a Pécsi Nemzeti Színház szerződtette. Gyakorló színészként 1981-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

A pécsi színházi és művészeti élet kiemelkedő alakja, a határokon túl is emlékezetesek verses estjei, énekes-verses gyermekműsorai és a Szélkiáltó Együttessel való fellépései.
A Versmondó Pedagógusok Műhelyének vezetője, tanít a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti tagozatán és a Füsti Molnár Éva Színitanodában.

Sólyom Katalin munkájának elismerését a díjai is jól mutatják:
Ifjúsági díj (1980), Pro Theatro díj (1984), Jászai Mari-díj (1985), Aase-díj (1989), Közművelődési és Közoktatási díj, A Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, Pécs díszpolgára (2010), Szendrő József-díj (2016), Tüke-díj (2017)

Sólyom Katalint a Pécsi Nemzeti Színház társulata is a hivatalos közösségi oldalán ma reggel szeretettel köszöntötte születésnapja alkalmából Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművészt, a színház örökös tagját.

A művésznőt az Utánképzés ittas vezetőknek című, nagysikerű előadásban láthatja ebben az évadban a kedves közönség.

Forrás: pnsz.hu, jegy.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss baranyai híreket, információkat.