A szerdai nap kisebb áremelést hoz a benzinkutakon – írja a holtankoljak.hu.

2024. március 20, szerdától a benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal fognak a kutak többet fizetni – olvasható a portálon.

A szerdára bejelentett beszerzési áremelkedés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulhatnak a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin: 624 forint/liter
  • Gázolaj: 643 forint/liter

A mostani áremelkedés tekintetében is nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy ismét csak is átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően pár forinttal eltérhet. Pillanatnyilag – és ez tehát kedden éjféli így is marad – a 95-ös benzin átlagára 619 Ft/liter, a gázolajé 641 Ft/liter. Az eddigi tapasztalatok szerint jelenleg a benzinért 618 forintot kérnek jellemzően a töltőállomásokon, a dízelért pedig 642 forintot. Viszont elmondható az is, hogy például az autópályák mellett jelenleg is nagyjából 50 forinttal drágábban adják az üzemanyagok literjét. 

A Brent típusú olaj ára a héten 4%-ot emelkedett, már 85 dollár felett jár az árfolyam, ami az elmúlt 4 hónap legmagasabb szintje. Ez annak köszönhető, hogy csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését jósolta erre az évre, és növekedést becsülnek az olajkeresletre vonatkozóan. – írja a holtankoljak.hu

A héten még ezt az emelkedést akár érezhetjük is a hazai üzemanyagárak tekintetében, bár a forint most sokat segített a dolgon azzal, hogy az árfolyam a dollárral szemben visszarendeződött a hét eleji 360 forintos szintre (a héten járt 366 forint felett is). 

Így az üzemanyagárak tekintetében nem kizárt, hogy emelést tapasztalunk a következő héten. 

A bahir.hu oldal folyamatosan tájékoztat a friss hírekről, információkról.