A meghívásos eljárás keretein belül 2,5 milliárd forintért szerződhet a közszolgáltatást nyújtó OPTESZ OPUS Zrt. a Mészáros M1. Kft.-vel. – olvasható a hvg.hu mai írásában.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cége, az OPTESZ OPUS Zrt. azért volt kénytelen közbeszerzést kiírni, mivel közszolgáltatást nyújt. A két energetikai szereplőnek, az OPUS Tigáz Zrt.-nek és az OPUS Titász Zrt.-nek a működését támogató tevékenységeket koordináló OPTESZ “Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” tárggyal írt ki közbeszerzést. A tendert a szintén a felcsúti milliárdos érdekkörébe tartozó Mészáros M1 Kft. nyerte el – számolt be róla az Átlátszó.

Az OPTESZ 130 (+ opcionálisan 21) darab (kis)haszongépjármű beszerzésére, tartós bérlésére írta ki a közbeszerzést. A meghívásos eljárásra jelentkezett a a Mészáros M1 Kft. és a Mercarius Flottakezelő Kft., ahogyan a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft. is, utóbbi jelentkezőt azonban kizárták, miután a jelentkezési határidőt 17 másodperccel lekéste. A Mészáros M1 2,5 milliárd forintos, a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatott tett, így előbbi nyerte el az OPTESZ által kiírt tendert.

A 2,5 milliárdos közbeszerzési kiírásban több érdekesség is található, ilyen például a rendkívül rövid szállítási idő, amely 30-as súllyal szerepelt a 100-as értékelési skálán, az Átlátszó közbeszerzési szakértője elmondása szerint még nem találkozott ennyire felsúlyozott szállítási idővel.

Az Átlátszó többek közt azt is kiszúrta, hogy a közbeszerzés kiírója egy gyanúsan specifikus referenciát is kért a résztvevőktől mégpedig ez a 95 autó tartós bérletére vonatkozik, “amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt.”

Az észrevételei után az Átlátszó úgy döntött, hogy bejelentést tesz a Közbeszerzési Hatóságnál, hogy az megállapítsa, fennálltak-e versenykorlátozó közbeszerzési feltételek, illetve fennáll-e az érintett cégek esetében az összeférhetetlenség.

Az Átlátszó azt is kiemelte, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a Mészáros M1 Kft. nyert meg egy olyan közbeszerzést, amelyet az OPTESZ írt ki, ugyanis tavaly például egy 2,9 milliárd forintos tendert nyert így a cég.

Forrás: atlatszo.hu, hvg.hu

A bahir.hu oldal segítségével naprakész lehet közéleti hírekben, információkban.