Pécs város zenei életét ismerheti meg a Magyar Zene Háza közönsége április 26-tól 28-ig a Város a Házban programsorozat következő állomásán.    

Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset a rendezvényen.

A Magyar Zene Háza két éve futó, sikeres programsorozata gazdag zenei és kulturális élettel rendelkező vidéki városok számára nyit lehetőséget a bemutatkozásra, Pécs Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után a negyedik a sorban – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.    

Mint írták, a Város a Házban sorozat megtestesíti a Magyar Zene Háza missziós vállalását, a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad. Április 26-tól 28-ig a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdóm vetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig sok minden fogja képviselni Pécset.   

„A Város a Házban sorozat rendkívül fontos számunkra, hiszen a Magyar Zene Háza nemcsak Budapesté, hanem mindenkié, ezzel a sorozattal pedig figyelmünket a nem budapesti kulturális, főként zenei világra fordíthatjuk” – idézte Batta András ügyvezető igazgatót a közlemény.  

Április 26-án pénteken az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként számon tartott Zsolnay Fényfesztivál világát idézik meg; a Magyar Zene Háza Hangdómjában egy csokorra való audiovizuális program lesz látható a hétvége során. Másnap délelőtt a Bóbita Bábszínház ad műsort, majd az Elektronikai bütykölde elnevezésű programban egyszerű áramköri elemekből készíthetnek az érdeklődők elektronikai kütyüket, majd elektronikus zenei improvizációt hallgathat a közönség.    

A szombati napot Lovasi András koncertje zárja: az „egyszálgitáros” estekről ismert minimál hangszerelés ezúttal kiegészül egy kórussal és Tövisházi Ambrus billentyűs játékával.    

„Már a Zene Háza megnyitását megelőzően elhatároztuk, hogy szorosan együttműködünk a kulturális életet meghatározó vidéki nagyvárosokkal. Ezek a különleges város-látogatások új inspirációkkal gazdagítják a Magyar Zene Háza további lehetőségeit. Izgalmas követni, mit kezdenek befutott, illetve pályakezdő művészek a Ház adottságaival, és hogyan szólítják meg közönségünket” – fogalmazott Horn Márton intézményigazgató.   

„Pécs számára megtisztelő a bemutatkozási lehetőség a Magyar Zene Házában, hogy ezáltal bepillantást nyújthasson gazdag kulturális örökségébe és zenei életének műfaji sokszínűségébe” – idézi a közlemény Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét.  

A zárónapon, április 28-án összművészeti programokon keresztül Pécs gazdag zenei és szépirodalmi örökségének bemutatása lesz fókuszban. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész.    

A zeneművek mellett az egyik legjelentősebb kortárs költő, egykori pécsi diák, Parti Nagy Lajos olvas fel verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész előadásában hallhatja a közönség.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon naponta talál friss pécsi híreket, információkat.