A Data-EDIH projekt keretén belül adatjogi tematikájú képzéseket indít a pécsi jogi kar, hogy támogassa a hazai kis- és középvállalkozásokat és a közszféra szereplőit digitális érettségük javításában. Két térítésmentes képzés áll a cégek rendelkezésére márciusban. – olvasható a Pécsi Tudományegyetem online magazinjának oldalán.

Adatvagyon-hasznosítás és anonimizálás jogi keretei (Budapesten és online)

„Az adatvagyon hasznosítása számos lehetőséggel kecsegtet, akár az üzleti szféra, akár a közszféra adatai tekintetében.”

Különös jelentősége lehet az egészségügyi (személyes) adatok statisztikai és tudományos kutatási célú hasznosításának. A tréning során ennek összetett jogi kereteiről, jogszabályi megfelelőségről (compliance), az anonimizálás konkrét megvalósításáról, jogi megítéléséről és kapcsolódó kihívások megoldásáról szerezhetnek ismereteket a résztvevők.
Az online rész a Pécsi Tudományegyetem Moodle felületén történik, regisztráció és az ott közzétett anyagok elolvasása keretében. A személyes jelenlét a meghirdetett időpontokon történő részvétellel teljesíthető, a kb. 2×90 percnyi személyes jelenléti előadásnak része egy interaktív beszélgetés is.

Jelentkezni Tóth Krisztiánnak címzett e-maillel lehet toth.krisztian@pte.hu
Jelentkezési határidő: március 22. (péntek) 12:00 óráig.
A kurzus létszáma 20 főben korlátozott.
A személyes előadás: március 25. (hétfő) 9:30–12:30, BME I. épület, Fsz. 017, BME Ipar 4.0 Technológiai Központ, 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.
További információ a képzés tartalmáról ezen a weboldalon érhető el, vagy dr. Hohmann Balázstól kérhető a hohmann.balazs@ajk.pte.hu mailcímen.

A közadat-újrahasznosítás jogi keretei (Online!)

„A közszféra által kezelt adatvagyon, a közadatok üzleti vagy tudományos célú újrahasznosításában igen jelentős potenciál van, amely mind az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv, mind az üzleti partner számára előnyös lehet.”

A tréning során az újrahasznosítást nehezítő jogi keretekről és kötelezettségekről, valamint ezek tisztázásáról szerezhetnek ismereteket a résztvevők. A tréning az adatbirtokos (közfeladatot ellátó) szervek és a potenciális adatfelhasználók részére is jól hasznosítható segítséget nyújt.
Az online tréning a Pécsi Tudományegyetem Moodle felületen történik, regisztrációt követően az ott elérhető anyagokból, workshopból és egy kb. egy órás online élő konzultációból áll.
Jelentkezni Tóth Krisztiánnak címzett e-maillel lehet (toth.krisztian@pte.hu).
Jelentkezési határidő: március 22. (péntek) 12:00 óra.
A kurzus létszáma 20 főben korlátozott.
Az online élő konzultáció időpontja: március 27. (szerda) 13:00-14:00 (Teams)
További információ ezen a weboldalon érhető el, illetve dr. Szőke Gergely Lászlótól kérhető a szoke.gergely@ajk.pte.hu mailcímen.

„A Data-EDIH által nyújtott szolgáltatások nem ingyenesek, de térítésmentesek, mivel a projektben résztvevő vállalkozásoknak lehetőségük van a felmerült költségeket az úgynevezett de minimis vagy innovációs támogatás keret terhére elszámolni.”

A projekt konzorciumi formában, 9 tag közreműködésével nyújtja szolgáltatásait. További info: https://adatedih.hu/de-minimis/

Forrás: univpecs.com

A bahir.hu oldalra folyamatosan érkeznek a friss hírek, információk.