Az LMP és civilek listavezetőjeként indul főpolgármester-jelöltnek Vitézy Dávid a júniusi választáson.

Azoknak szeretne alternatívát nyújtani, akik nem kérnek Lázár János és a Fidesz Budapest-politikájából. De a szerinte az országos politika felé kacsingató Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet sem támogatják. Tízezer új szolgálati lakást építene, BKK-rendészetet állítana fel az utasok védelmére. Száműzné a fővárosi cégek igazgatóságából a pártpolitikusokat, és azt ígéri: a cégek igazgatóságának legalább egyharmadát nők adják majd. – írta meg a telex

A Telex megkérdezte Vitézyt, hogy miért várt ennyi ideig a bejelentéssel?

Sok minden történt az elmúlt hónapokban, de három dolgot emelnék ki. – válaszolta. A döntésemben fontos szempont volt a BKK járatritkítása, amit végül a nyomásunk hatására visszavont a főpolgármester. Ez is egy olyan ügy volt, ami rávilágított a fővárosi vezetés álságos hozzáállására, különösen, ahogy vágásérett pulykákhoz hasonlította az utasait a BKK vezetője. Emellett le kellett zárnom a civil életemet is, hiszen nem vagyok főállású politikus. Az elmúlt másfél évben nagyrészt külföldön, az Egyesült Államokban, Afrikában és Közel-Keleten dolgoztam közlekedési, várospolitikai szakértőként, és még rengeteg kötelezettségem volt, amelyeket teljesítenem kellett. A harmadik ok pedig az volt, hogy meg kellett egyeznem az LMP-vel. Megvoltak a feltételeim, és ezeket végigtárgyaltuk a párt vezetőségével.

Ezek szerint hivatalosan is az LMP jelöltje lesz?

A Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület nevű civil jelölőszervezet és az LMP közös jelöltje leszek.

Kívülről nagyon úgy nézett ki, hogy a bejelentéssel meg akarta várni azt, hogy a Fidesz is megnevezze a saját jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát. Miért volt erre szükség?

Sokan arról beszéltek a közéletben, hogy a Fidesznek nem lesz saját jelöltje, és mögém állnak be. Ezeknek a pletykáknak Tarlós István is adott egy löketet januárban. Ez, ahogy most már látható is, nem volt igaz, de amíg nem lett ismert a Fidesz jelöltje, addig folyamatosan megkaptam volna a kérdést. Most már teljesen világos, hogy a kormányszóvivő a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az.

Forrás: telex