Az LMP szerint Budapestnek olyan főpolgármesterre van szüksége, akinek nemcsak politikai szlogen a főváros és a közösségi közlekedés fejlesztése, hanem víziója van a megvalósulásról.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján az LMP által támogatott Vitézy Dávid városfejlesztési szakemberről azt mondta: megválasztása esetén meg fogja valósítani azokat a fejlesztéseket, amelyek Budapest érdekét szolgálják.

Értékelése szerint a főváros a pártpolitikai csatározások terepévé vált az elmúlt években: az egyik oldal „folyamatosan orbánozik, a másik oldal pedig folyamatosan gyurcsányozik és fenyeget”. A Fidesz azért gyurcsányozik, mert az elmúlt években cserben hagyta Budapestet, Karácsony Gergely főpolgármester pedig azért beszél betolakodókról – a jelöltek kapcsán – mert saját eredményeiről nem tud beszámolni: a 2019-es ígéretei 70 százalékát nem tartotta be – mondta.

Felidézte, hogy Vitézy Dávid nevéhez fűződött a budai fonódó villamos kialakítása. Ezzel szemben Karácsony Gergely – bár 2019-es programjában szerepelt – nem valósított meg semmit a pesti fonódó villamos kialakításából, csak a tervezés megkezdését tudta bejelenteni – jelezte. Erre – a 14-es és a 47, 49-es villamosok vonalának összekötésére – szükség lenne, mert ezáltal jelentősen javulna a főváros közlekedése, csökkenne az autós forgalom és a zöldítés irányába tett lépés is lenne – sorolta Kanász-Nagy Máté.

Azt mondta, nem értik, Karácsony Gergely mit csinált az elmúlt négy és fél évben, a pesti fonódó tervezése és kialakítása miért nem valósult meg. Ezt a BKK költségvetésének töredékéből elő lehetett volna készíteni, illetve korábbi koncepciók is rendelkezésre álltak – hangsúlyozta.

Az LMP-s politikus kritizálta Karácsony Gergelyt, „a magát zöldnek tartó városvezetőt” azért is, mert a kötött pályás közlekedés területén sem történt érdemi változás. Megjegyezte: a Blaha Lujza teret úgy újították fel a fővárosban, hogy beépítették a Népszínház utcai villamos további fejlesztésének helyét.