A szülők hagyták két éves gyermeküket elsorvadni az alultápláltságtól, és még betegen súlyos sem vitték orvoshoz. Borzalmas részletek derültek ki a csepregi kis két éves Máté szenvedéseiről. A kisfiú többször legurult az ágyról, de az anya nem tette vissza, hagyta a földön feküdni és inkább odébb rúgta mikor az útjában volt. A kis Máté végül tüdőgyulladásban halt meg, orvosi ellátás hiányában.

A Vas vármegyei városban élő öt gyermekes családnál az anya éppen a hatodik kisbabáját várta, mikor szülőként elhanyagolták az öt gyermekük gondozását. A házaspár az öt apróságot, akik közül a legidősebb ötéves volt, minden éjszakára egy szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, széklettel szennyezett szobába zárták aludni.

2019 augusztusban született meg fiuk, Máté, akinek a testi és szellemi fejlődése fokozatosan egyre jobban romlott. A gyerek többször aludt a földön, mint az ágyon, mert gyakran az ágyról leesve az éjszakát ruhátlanul a padlón töltötte. A szülők ilyenkor nem segítették föl az ágyra, ha nem rendszeresen bántalmazták, előfordult, még az is többször előfordult, hogy az anya belerúgott a földön fekvő beteg kisfiába.

Az egyre rosszabb testi és szellemi fejlődést mutató gyermek szilárd táplálékot fogyasztani, és önállóan enni sem tudott. Miközben az anya mindezzel tisztában volt, még sem etette a gyermekét több hónapon keresztül. A szülők egyszerűen elmulasztották a kisfiú megfelelő táplálását. A kis Máté a táplálás hiánya miatt gyakorlatilag elsorvadt, és két évesen mindössze nyolc kiló volt, amikor meghalt.

A gyermek annyira legyengült, hogy már ülni nem tudott, miközben a legyengült gyermek a gondozás hiánya miatt gennyes tüdőgyulladást kapott. A súlyos betegség ellenére sem vitték orvoshoz a szülők a gyermeküket. Az ellátás hiányának következtében néhány nap múlva, 2022. február 7-ről 8-ra virradóra meghalt a két éves Máté. A gondatlan szülők még ere sem figyeltek, mert a kicsi halálát csak másnap délelőtt vették észre.

 „Elhatároztam, hogy nem törődöm vele, és tudtam, hogy ebbe bele fog halni.” – mondta egyik vallomásában az anya.

A szülőket elítélte a Szombathelyi Törvényszék különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetése miatt az anyát 18 év, az apát 16 év fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A szülők az ítélet ellen fellebbeznek, mert az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezéseket jelentettek be. A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlottak büntetése szükséges és arányos. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Forrás: ugyeszseg.hu

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál közéleti híreket, információkat.