Péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban öt támadó nyitott tüzet gépfegyverből a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. A népszerű koncerthelyszínen legalább két robbantás is történt, miután a lángokban álló rendezvényközpont teteje leomlott, a tüzet utóbb sikerült megfékezni – írja a 24.hu.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint több mint 90 halottja van a támadásnak, és ez a szám vélhetően emelkedni fog. Szombat reggeli adataik szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Az elkövetők kiléte sokáig ismeretlen volt, az amerikaiak és az ukránok is megerősítették, hogy utóbbiaknak nem volt köze a támadáshoz. Eközben a világ több vezető politikusa, így Emmanuel Macron francia és Giorgia Meloni vagy éppen António Guterres ENSZ-főtitkár is részvétét nyilvánította. Végül az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a Telegram csatornáján.

A dzsihadista csoport Amak nevű hírszolgálata azt állította, hogy kommandósai „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg az orosz főváros közelében, ahol százakat megöltek, illetve megsebesítettek:

Hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra.

Ennek ellentmondó nyilatkozatott tettek az oroszok. Friss hír, hogy tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója. Köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.

Kép: Twitter/X