1800-as évek végén készült falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeinek restaurálása során

Az 1800-as évek végén készült falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed kanonoki épületeinek restaurálása során. Ugyancsak a várnegyedben található Kisszemináriumban pedig megtalálták az épület egykori kápolnáját – nyilatkozta Vavra Áron műemléki projektvezető.

     A Kanonoki Ház emeletének több helyiségében is találtak 19. századi mennyezeti festményeket, melyeket az előző korokat idéző, historizáló, részben neoreneszánsz stílus jellemez.
    Az alkotó személyét nem ismerik, a festmények mindegyike nonfiguratív, és a teljes restaurálás után igen látványos képet fognak  mutatni.
    Kanonoki Ház szomszédságában található a Simon Ház, melynek mennyezete szintén a Kanonoki Házhoz hasonló motívumokkal díszített. Fontos szerepet játszott a 20. századi történelemben ez az épület. Hiszen Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek 1945-ben több hónapot töltött itt, miután a nyilasok fogságából szabadult.
    A Simon Ház a veszprémi várnegyed kanonoki épületei közé tartozik. Ezekben éltek a püspök tanácsadó testületéhez, a káptalanhoz tartozó magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok.
    Szintén a várbéli kanonoki soron található a későbarokk stílusú, 1770-ben készült Kisszeminárium. A Fellner Jakab által tervezett épület egyik helyiségében egy befalazott fülke rejtőzött. A hátsó falán egy 1797-es felirat olvasható, az akkori mester kézjegyével.
    A szakemberek számára a feltárt festések alapján vált egyértelművé, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként funkcionált. Erről eddig írott források nem kerültek elő. A nemrég megtalált falfülke egy korábban kialakított oltár része lehetett, amelyet később befalaztak. Csak a 2022-2023-as kutatások során bizonyosodott be, hogy egy kifejezetten gazdagon festett helyiség volt, amely 2025-re visszanyeri majd eredeti pompáját.
    A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező növendékeknek adott otthont. Ám a 19. században már Papok kórháza néven szerepelt. 1956-ban került ki az egyház tulajdonából, és egészen 2007-ig különböző oktatási intézmények működtek itt.
    Felidézték, hogy tavaly elkészült a várnegyed megújításában érintett 18 épület homlokzata és tetőszerkezete. Az év második felében 13 épületben zajlottak restaurátori, illetve a belső tereket érintő munkálatok. Egyebek mellett a Piarista Rendházban, a Ferences Rendházban, a Szent István-templomban és a Kisszemináriumban. Míg a Szent Mihály-főszékesegyházban az altemplomban zajlottak restaurátori kutatások.    
    A 2023-ban átadott Szent Mihály-főszékesegyház, valamint a Biró-Giczey Ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József Ház valamint a Nagypréposti Ház megújításának munkálatai is befejeződnek.  Ezzel párhuzamosan idén is folytatódik a Veszprémi Főegyházmegye által indított Work in Progress programsorozat. Amely a várnegyed megújítási munkálatainak kulisszái mögé ad betekintést vezetett sétákkal és kiállításokkal.

forrás: mti

További hírek itt!