Vitézy Dávid március végén jelentette be, hogy indul a júniusi választáson főpolgármester-jelöltként. Vitézy a ma reggeli Facebook-posztjában arról ír, hogy Karácsony Gergely és a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom is kifogásolja az új, BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programpontját, mert az szerintük hajléktalanellenes. Vitézy azonban a programjába építené a Fővárosi Önkormányzati Rendészetének fejlesztését.

„Főpolgármester-jelöltként első programpontjaim között vállaltam egy új BKK-rendészet létrehozását. A terv két irányból is kritikát kapott: a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom azt a mondatomat tette kritika tárgyává, miszerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló.” – írja mai bejegyzésében Vitézy Dávid.

„Ne csináljunk már ebből a témából is pártpolitikát! A fideszes, az ellenzéki és a nem politikai táborokban gondolkodó utasok egyaránt megérdemlik, hogy biztonságos és kulturált körülmények között utazhassanak. Ez nem pártpolitikai kérdés.” – hívja fel a figyelmet az utasok érdekeire Vitézy.

„Utazom én is, látom, amikor a villamos fele üres, mert befogott orral is alig lehet ott megmaradni. Ne tegyünk úgy, mintha ez normális lenne.” – osztotta meg véleményét a tapasztalatairól.

„Mindennap tömegközlekedem, ha a főpolgármester szerint ez csak “hergelés”, javaslom, kérdezze meg az utasokat vagy utazzon egyet a 28-as villamoson.” – hívja fel a figyelmet a valós budapesti tömegközlekedés helyzetére.

„Természetesen a fővárosi szociális ellátórendszer keretei között segíteni kell mindenkinek, aki segítségre szorul. Akkor is, ha a kormány helyett segít a főváros, hisz a kormányzat nem épít bérlakásokat és a szabályozással sem segíti ezt elő, a végrehajtók kegyetlen és átláthatatlan eljárásai nyomán sokan kerülnek utcára és a gyermekvédelemből kikerülők sorsát sem egyengetik felnőtt életük elején, ami sokszor hajléktalansághoz vezet. Ezen a fővárosban bérlakások építésével és a szociális ellátórendszer továbbfejlesztésével kell segíteni, nem félrenézéssel a tömegközlekedésen jelentkező problémákról. A programomban ezek is szerepelni fognak.” – jegyzi meg a hajléktalan ellátás kapcsán.

„Mivel számos esetben nem feltétlenül bűncselekményekről, hanem az utazási szabályok megsértéséről van szó, ezért a rendőrség nem mindig tud vagy van kapacitása fellépni. Ezért kell a Fővárosi Önkormányzati Rendészetet fejleszteni, mely az elmúlt 5 évben elveszítette felügyelői létszámának közel egyharmadát, 203-ról 145-re csökkent a fővárosi rendészek száma az önkormányzati ciklus eleje óta.” – indokolja a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létrehozásának fontosságát.

„Ha főpolgármester leszek, ezt a folyamatot megfordítjuk, létrehozzuk 200 fővel a BKK-rendészetet hatósági személyekből álló önkormányzati rendészekkel. A BKK kék lámpás autói segítségével a rendészek akár a mozgásban lévő tömegközlekedési járműveket is le tudnak majd követni és így gyorsan az egész városba oda tudnak majd érni, ha a járművezető vagy az utasok segítséget kérnek.” – tesz ígéretet a tarthatatlan állapot kezelésére Vitézy Dávid.

„A messziről bűzlő, másokat zaklató, nőket fogdosó utasokkal szemben érvényesíteni kell az utazási szabályokat. Ebből az álláspontomból nem fogok engedni.” – szögezi le határozottan Vitézy Dávid.

A bahir.hu oldalán folyamatosan értesülhet a friss közéleti hírekről, információkról.