1934. március 26-án Budapesten született Harkányi Endre magyar színész. „Zsidó származása miatt az egész családja csillagos házba került, az édesanyját a nyilasok elhurcolták és soha többé nem látta, az édesapját pedig ukrajnai munkaszolgálatra vitték, ahonnan súlyos betegen tért haza s hamarosan meghalt.” „1947-ben, 13 évesen bekerült a később kultikussá vált Valahol Európában című filmbe, amelyben jobbára olyan gyerekek szerepeltek, akik a II. világháború során lettek árvák. A filmben aztán a fiatal Harkányi szájából elhangzott az a bizonyos mondat (Könyörgöm, akasszuk fel!”) amely az egész karrierjét meghatározta. A filmszerepért 300 forintot kapott, meg egy öltönyt, valamint a forgatás során egy jókora pofont Gábor Miklóstól. A forgatókönyvet olvasta, tudta, hogy jön a maflás, ám ekkorára nem számított. Éppen ezért fájdalomdíjul még kapott 30 forintot.” – írja az újságmúzeum.

Egy ideig esztergályosként dolgozott, majd 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomát szerzett. Játszott Debrecenben, majd a a Petőfi Színházban, a Vígszínházban, a Mikroszkóp Színpadon, a József Attila Színházban és a Művész Színházban is. Jellegzetes orgánumának köszönhetően olyan animációs figuráknak kölcsönözte a hangját, mint Rigodon (80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal), Keresztespók (Vízipók-csodapók), vagy Mézga Géza (A Mézga család különös kalandjai).

Számos díjjal ismerték már el munkásságát, Jászai Mari-díjat kapott 1962-ben, Érdemes művész lett 1982-ben.
2004-ben Ajtay Andor-emlékdíjat, Ruttkai Éva-emlékdíjat kapott, valamint, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Kiváló művész lett 2005-ben, de kapott még Gundel művészeti díjat, Kossuth-díjat és Harsányi Zsolt-díjat is. 2008-ban örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában.
Boldog születésnapot kívánunk neki!

forrás: port.hu