A VáRo-Bau Kft. adta be a nyertes ajánlatot a meghívásos közbeszerzésre, így ez a cég újíthatja fel a Stefánia úti egykori Magyar Földtani Intézet épületét nettó 299 (bruttó 380) millió forintból. A céget alig három hónappal az ajánlattétel előtt jegyezték be, a cégadatbázis szerint egyetlen munkavállalója sincs.írja az Rtl.hu.

A pályázaton nyertes cég után már több lap is kutatott az interneten, de sem telefonszámot, sem honlapot nem lehet találni, ami a pályázatot megnyerő céghez köthető lenne. A cégadatbázis szerint a VáRo-Bau Kft.-t 2023. november 10-én jegyezték be.

A Stefánia úti villa 2021-ben a közvagyon jelentős részének alapítványokba való kiszervezése során került az újonnan létrehozott Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához (SZTFH). A hatóság ugyan költségvetési szerv, de papíron nem a kormány alá tartozik. Vezetőjét Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre. 2021. október elsejétől Bíró Marcell vezette a hatóságot, aki korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt. Bíró nem sokáig maradt az SZTFH élén, idén március elején új feladatot kapott: ő lett Orbán Viktor nemzetbiztonsági tanácsadója. A kormány egy veszélyhelyzeti rendelettel azt is kijárta, hogy ne kelljen kivárnia a 60 napos felmondási időt. – írja az eset kapcsán a telex.hu

Az SZTFH-hoz úgy került a Stefánia úti palota, hogy 2021-ben a kormány megszüntette a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, vele együtt annak minden jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát átruházták a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság hivatalára.

Az épület felújítására a közbeszerzést még Bíró elnöksége alatt, idén február elején kiírták. A villa felújítási munkálatai esetében nyílt, nemzeti eljárást alkalmaztak, erre pedig akkor van lehetőség, ha az építési megbízás becsült értéke nem éri el a 300 millió forintot. Ebben az esetben öt ajánlattevő közvetlen felhívásával van lehetőség megpályáztatni a munkát, tehát az ajánlattételi felhívásra bárki nem jelentkezhet. A Stefánia úti palota esetében ajánlattételre öt céget kértek fel: a VáRo-Bau Kft.-t, a Nibalis Kft.-t, a Nagy Magasépítő Kft.-t, a Fülöp és Márk Kft.-t és az MPMPG Mérnöki Tanácsadó Kft.-t.

Az ajánlattételi felhíváson résztvevő nyertes ajánlatot végül az öt cég közül az akkor éppen négy hónapja létező VáRo-Bau Kft. adta be.

Az építőipari vállalkozás nettó 299 883 935 forintos ajánlata, a teljes összeg töredékével, csak 116 065 forinttal van a határ alatt.

A nyertes cég bruttó 380,8 millió forintból újíthatja fel a Stefánia úti palotát, és ebben az összegben már benne foglaltatik egy 5 százalékos tartalék keretösszeg is.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, aktuális közéleti híreket, információkat.