A háromnapos ünnepen se feledkezzenek meg arról, hogy itt a március vége, és vele együtt az óraállítás! Kezdődik a nyári időszámítás. 2024-ben az óraállítás március 31-re, vagyis húsvét vasárnapjára esett. Mivel húsvéthétfő is munkaszüneti nap, így talán könnyebb lesz majd az átállást. Ezen a vasárnapon hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, így sajnos ilyenkor 1 órával kevesebbet alszunk.

Nyári időszámítás egyébként mindig évben október utolsó vasárnapjáig tart. Tehát 2024-ben október 27-én (vasárnap) hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell majd visszaállítanunk az órát.

Nyári időszámítás

  • A nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31. (húsvét)
  • A nyári időszámítás vége: 2024. október 27.

Ismét itt a március, és vele együtt a tavaszi óraátállítás. Az óraátállítás eltörlése mellett „kampányol” a Magyar Alvás Szövetség is, szerintük ugyanis a szervezetre negatív hatást gyakorol az alvás és ébrenlét mesterséges megzavarása.

Vajon ez az utolsó tavaszi óra átállítás lesz? Tavasszal nem igazán kedveljük az óraállítást, mert 1 órával megrövidül az alvásunk. Viszont jó hír, hogy véget ért a tél, és itt tavasz, a jó idő, a meleg és hosszabbodnak nappalok. Most megmutatjuk mikor és hogyan is kell az órákat átállítani.

Az óraátállítás kezdeti célja csupán az volt, hogy plusz energia megtakarítást nyerjünk vele, hiszen mindez a napfényes órák számának növelésével könnyen elérhető. A természetes megvilágítás előnyeit az iskolák, a munkahelyek tevékenységük során nap, mint nap élvezhetik. Más haszna is van a meghosszabbított napfényes óráknak. A családi házak kertjeiben és a hétvégi házakban tovább időzhetnek, és akár dolgozhatnak vagy szórakozhatnak az ott élők. Előnnyel jár az építőiparban tevékenykedők számára is az óraátállítás, mert tovább végezhetik a munkájukat. A szabadban tervezhető programok ideje kitolódik, strandok, rendezvények, családi esemény kezdődhet később. A közlekedési balesetek számának csökkenésével is számoltak a bevezetéskor, mert a jobb látási viszonyok kedvezőbb közlekedési helyzetet teremtenek a gépkocsivezetők számára.

Az Európai Unió a nyári időszámítás szabályait 1996-ban egységesítette, amit a 2001-ben írásba foglalt irányelvek minden tagország számára egyértelművé és elfogadhatóvá tettek.

Az elmúlt években sokat beszéltünk az óraállítást is elért változásokról, hiszen az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen át kellett volna állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Tehát 2024 után nem lett volna több óraátállítás.

Az óraállítás eltörlésének bevezetését nagyban akadályozta az, hogy a Covid19-pandémia miatt az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a szükséges egyeztetéseket, megállapodásokat nem készítette el, és 2021 első félévében napirendi javaslat sem volt a témában, ezért 2021 őszén minden EU-tagország visszatért a téli időszámításra.  Az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió miatt egyelőre nem lehet tudni, mikor kerül újra napirendre az ügy, így az eltörlés dátuma optimista forgatókönyv esetén is legkorábban 2025-ben lehetséges.

Úgy tűnik, hogy közülünk sokan várták az óraátállítás eltörlését, hiszen egy korábbi felmérés alapján tudható, hogy 10-ből 9 magyar mielőbb beszüntetné a kétféle időszámítást.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál napi friss híreket, információkat.