A húsvéti tojás eredetileg csak pirosra festett később már a tojáshéjra „írt”, színes mintákkal díszített tojás vagy csokoládétojás, melyet a keresztény gyökerű kultúrákban húsvétkor szokás ajándékozni. A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi, valójában azonban ősi pogány eredetű szokásról van szó.

Viszont mi most nézzünk néhány adatot arra vonatkozóan is, hogy miért is nélkülözhetetlen nem csak a húsvét, de az emberi szervezet számára is a tojás:

A tojásban található vitaminok közül az A-vitamin, B2-vitamin a látásra és a bőrre, az idegrendszerre vannak jó hatással. A téli időszakban nélkülözhetetlen D-vitamin erősíti a csontokat, fogakat. Az E-vitamin pedig az izmok, és az idegrendszer egészségében játszik fontos szerepet.

A tojás mindazok mellett, hogy gazdag fehérje- és aminosav-forrás, teljes értékű fehérjéket tartalmaz, tehát mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne.

Nézzük, hogy mindezek mellett a tojás még milyen gyógyhatással rendelkezik:

Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban gazdag tojás javítja az agy működését. A kolin fontos szerepet játszik több anyagcsere folyamatban, javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

Kedvenc tojásos reggelink elfogyasztása segít megtartani a testsúlyunkat. A tojásos étel reggel eltelít és ellát energiával, fokozatosan biztosítja számunkra az energiát, de nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket. 

Kiváló lutein- és zeaxantin-forrás. A karotinoidok hatékonyan védnek a sárgafolt sorvadás és a hályogok kialakulása ellen, így védve a szemünk egészségét.

A testépítéssel foglalkozók jól tudják, hogy a tojás kiváló segítség az izmok építésében magas fehérjetartalmának köszönhetően. Az albumint tartalmazó tojásfehérje több fehérje felszívódását is elősegíti az emberi szervezetben, így gyorsítja az izmok növekedését.

Egy szomorkás, ködös, borús napon a jól elkészített tojásétel javít a közérzetünkön, mert a B12-vitamin-tartalmának köszönhetően féken tartja a stresszt. A tojásban megbújó többi B-vitamin segít a szellem frissen tartásában.

A tojás nem csak a tányéron táplál, de a hajra kenve is áldásos. Magas fehérje tartalmának nem csak a testépítők örülhetnek, ha nem az is, aki szép hajat és szép körmöket szeretne, mert ezek is fehérjékből épülnek fel, így a tojás magas fehérjetartalma egészségesen tartja őket. A tojásos hajpakolás egy áldás a haj növekedésének serkentésére!

A tojásban található antioxidáns hatása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

A tojással készült ételek fogyasztását a kismamáknak, illetve a babát tervező hölgyeknek is ajánlják, mivel a tojás megfelelő mennyiségű tápanyaggal látja el az anyát, segíti az anya egészségét, védi a születendő gyermek mentális egészségét, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

D-vitamin, foszfor, kalcium tartalmának köszönhetően erősíti a csontokat és a fogakat. A kalcium nem csak jót tesz a csontoknak, de mellette a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a belekben. A D-vitamin segíti a csontok növekedését, a hiánya viszont a csontok korai elöregedéséhez vezet.

A tojás számtalan recept nélkülözhetetlen kelléke.

A tojás sárgáját és a fehérjét is használják arcpakolásként, mert felszívja a felesleges zsírt, feszesebbé teszi a bőrt, és összehúzza a pórusokat. A pattanásos arcbőr kezelésében nagy segítség. Arcpakolásnál a bőrön 10-20 percig elég tartani a felvert tojásfehérjét, majd eltávolítását végezzük langyos vízzel. Remek arctisztító!

Forrás: wikipedia.org

A bahir.hu oldalán húsvétkor is talál friss híreket és hasznos információkat.