Ujjé, a Ligetben nagyszerű! címmel rendeznek ingyenes fesztivált Kemény Henrik bábművész emlékére.

Május 25-én és 26-án, a gyereknapi hétvégén újra vásári bábjátékosok töltik meg a Népligetet. Ujjé, a Ligetben nagyszerű! címmel rendeznek ingyenes fesztivált Kemény Henrik bábművész emlékére.

    A rendezvénysorozat Barna Zsombor, a Budapest Bábszínház színészének ötlete alapján jön létre. Akit az a kérdés foglalkoztatott, miként lehet továbbgondolni a Kemény Henrik által népszerűvé tett, piros sapkás, furfangos, ördögökkel és a Halállal harcoló Vitéz László történeteit.
    Barna Zsombor végzősként készítette el a Vitéz László menyecskét keres című produkciót, amelyet azóta is sikerrel játszik. Egy vendégjáték alkalmával hallott a Londonban évente megrendezett The Covent Garden May Fayre & Puppet Festival-ról, amelyre Anglia minden részéről érkeznek fellépni a professzionális vásári bábjátékosok paravánjaikkal, bódéikkal.

A fesztivál Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióval indul


    A Népligetben nyílt meg 1927-ben a Kemény Henrik gyerekkorát meghatározó Kemény Bábszínház is. Amelyet a családja működtetett. Ennek kapcsán Barna Zsombor úgy gondolta, hogy angol mintára létrejöhetne egy fesztivál, ami megidézi az akkori hangulatot. Markó Róbert rendezővel, az AKI VAN Alapítvánnyal, a Pro Cultura Urbis Közalapítvánnyal és a Kőbányai Önkormányzattal együtt szervezte meg a találkozót. Amelyen azok szórakoztatják a közönséget, akik a magyar vásári bábjátékos hagyomány őrzői, és egyéni produkcióikkal Kemény Henrikhez hasonlóan járják az országot.
    A fesztivál, amely egyben a Kőbányai Gyereknap, május 25-én a Vitéz László és az elátkozott malom című produkcióval indul, ami Pályi János kesztyűs bábjátéka. Őt követi szombaton Takács Dani és Lehőcz Zsuzsa Vitéz László – Az elásott kincs című produkciója. Harmadikként látható a debreceni Vojtina Bábszínház Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című darabja. Amely egy szegénylegény történetét meséli el duda, mandolin, kaval, kantale és egyéb hangszerek kíséretében.
    A programban szerepel Baditz Dávid Vitéz László – Malombonyodalom című darabja, amelyben László egy bizonyos Molinári bácsi segítségére siet. A fesztivál első napján Barna Zsombor a Vitéz László menyecskét keres című produkcióval lesz jelen.
    A május 25-i programot Nizsai Dániel A bábjátékos című, felnőtteknek szóló darabja zárja. Amely arra tesz kísérletet, hogy bemutassa Kemény Henrik gazdag életének legfontosabb állomásait. Mozaikos portré egy különleges emberről, akinek a sorsát a 20. századi Magyarország tragikus eseményei formálták.

A fesztivált ingyenesen lehet látogatni


    Május 26-án elsőként Tatai Zsolt mutatja be Vitéz László vándorúton című produkcióját, amelyben Vitéz László barátokat keres, de helyettük találkozik remetével, csendőrrel és az ördögökkel.
    A vasárnap Vitányi-Juhász István (KL Színház) Vitéz László otthonra lel című darabjával folytatódik. Amelyben a főhős kedvese, Vas Juliska kiköti, hogy közös otthonuk csakis a folyóparti ördögszállta ház lehet. Vitéz László és Vas Juliska című előadásában Fabók Mancsi is e páros történetét szövi tovább.
    Czéh Dániel (KL Színház) Patkó Bandi legendája című kesztyűsbáb előadását mutatja be, majd ismét Barna Zsombor következik. A Vitéz László Ángliában című előadás már azt vázolja föl, mi történik Vitéz László és Vas Juliska gyermekének megszületése után.
    A fesztivál zárásaként látható darab, az Azért a kis bolondságért magyar népi szerelmes történetek gyűjtéseiből áll össze. A virágnyelven elbeszélt, népi humorral fűszerezett történetet alig-serdült és idősebb nézőknek is ajánlják az előadók, Fabók Mancsi és Keresztes Nagy Árpád.
    A rendezvényen kísérőprogramokkal, köztük képregény rajzolással, bábos installációkkal, bábkészítő foglalkozással, betyár hétpróbával, a Vitéz László bábjáték automatával, körhintával, céllövöldével, gólyalábasokkal, zsonglőrökkel is várják a családokat.

Forrás: mti