76 éves korában elhunyt O. J. Simpson amerikaifutball-játékos és színész. Az amerikai foci gyilkossággal vádolt legendája rákos volt.

„Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rák elleni küzdelmet” – közölte O. J. Simpson családja az amerikaifutball-játékos és színész közösségi oldalán. Még annyit közöltek, hogy gyermekei és unokái vették körül. 

Ezen időszakában a családja arra kéri önöket, hogy tartsák tiszteletben a magánélet és a kegyelem iránti kérésüket – kérte a Simpson család.

Orenthal James Simpson a Dél-kaliforniai Egyetemen (USC) tanult és sportolt, csapattársaival 1968-ban megnyerte a Rose Bowl-t, ami után megkapta a Heisman-díjat, amelyet 1935 óta ítélnek oda a legjobb egyetemi játékosnak. Már az egyetemi évei alatt is mérkőzésenként 171 yardot tett meg a talajon, a védők nem tudtak vele mit kezdeni.

Egyértelmű volt, hogy egy évvel később őt vitte ki a Buffalo Bills az első választás jogával az NFL-játékosbörzére. Hivatásos futójátékosként 11 szezont húzott le a ligában, majd elhagyta a Buffalót, a San Francisco 49ers mezét öltötte magára 1978 és 1979 között.

1973-ban ő lett az NFL történetének első játékosa, aki egy szezonban átlépte a 2000 futott yardos határt. Simpsonnak mindehhez csak 14 mérkőzésre volt szüksége, amit aztán senki nem tudott lemásolni.

143,1 yardot futott átlagosan meccsenként ebben az évben, ezzel pedig egy új rekordot állított fel az NFL-ben, amit aztán a mai napig nem sikerült senkinek még megdöntenie.

1983-ban bekerült a főiskolai amerikaifutball-hírességek csarnokába Simpson, (College Football Hall of Fame), 1985-ben már ott a neve az Ohio állambeli Cantonban a profi amerikaifutball-bajnokság Hírességek Csarnokában (Pro Football Hall of Fame), mert ide is beválasztották.

A futballtól történt visszavonulása után Simpson színészi karrierbe kezdett, aztán egyszer csak jött a hírhedt gyilkossági ügy az autós üldözéssel, amit egész Amerika nézett.

1995-ben gyilkossági ügyben ült a vádlottak padján, korábbi felesége, Nicole Brown Simpson és annak barája, Ron Goldman meggyilkolása ügyében, felmentették a vád alól, bár a civil keresetben bűnösnek találták.

9 évet töltött börtönben, de így is  több mint 600 ezer dolláros nyugdíjat kapott az NFL-től .

2007-ben ítélték el Simpsont egy fegyveres rablásért, több társával a tőle ellopott sportereklyéket akarta visszaszerezni, ám a Las Vegas-i akciójuk végül egy szerencsétlen emberrablásba torkollt.

2024 februárjában kapott szárnyra a hír, hogy az amerikaifutball-sztárt prosztatarákkal diagnosztizálták, és kemoterápiás kezeléseken vesz részt Las Vegasban.

2017-ben  hagyhatta el a börtönt , ahol a 33 éves büntetését töltötte. A komoly éveket 2008-ban szabták ki O. J. Simpsonra, egy fegyveres rablás miatt. A 2008-as tárgyaláson az ellene felhozott mind a tizenkét vádpontban bűnösnek találták, így kapta a harminchárom évnyi börtönbüntetést.

A világhírű sportoló O. J. Simpson nevét a kiváló sportolói teljesítménye mellett onnan ismerte meg a világ, hogy a kilencvenes években ugyan az eléggé vitatott körülmények között, de felmentették volt felesége, Nicole Brown és barátja, Ronald Goldman meggyilkolásának vádja alól.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss híreket, információkat Baranyán túlról is.