Az LMP ismét felszólítja Szentkirályi Alexandrát, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét, hogy vállalja a vitát Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: álláspontjuk szerint ezen a választáson mindenkinek joga van elindulni és nem ítélik el a többi szereplőt ebből a szempontból. Ugyanakkor a jelölteknek kötelességük, hogy a programjukat nyilvánossá, elérhetővé tegyék és azt megvitassák.

Az ellenzéki politikus a kormánypártok fővárosi kampánynyitójának helyszínén, a Bálna rendezvényközpont előtt arról beszélt, túl sok szakmai bejelentést nem várnak. Ugyanakkor jó lenne, ha Szentkirályi Alexandra legalább egy konkrét bejelentést tenne, mégpedig arról, hogy a kormány megköti a szerződést az új HÉV-kocsikra.

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormánypártok jelöltje nem a budapestiek problémáival és az arra adandó megoldásokkal foglalkozik, hanem minden erejével azon van, hogy fenntartsa az a „hideg, szellemi polgárháborút”, ami egyfajta „szellemi mocsárban” tartja Budapestet. A Fidesznek nem érdeke, hogy ebből a mocsárból kiszabaduljon a főváros – vélte, hozzátéve: a hidegháborús helyzet hevítését illetően közös az érdek Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesterrel.

A Fidesz oldaláról Szentkirályi Alexandra annyit tud üzenni a budapestieknek, hogy „Gyurcsány”, és ennek párja Karácsony Gergely, aki folyamatosan Orbán Viktorról és rendszeréről beszél. Ami közös, hogy nem beszélnek a főváros problémáiról, hanem egymással vannak elfoglalva.

Ezzel szemben az LMP jelöltje Vitézy Dávid nagyon pontos programmal és világos vízióval rendelkezik, megoldást kínál a budapestiek problémáira. Vitézy Dávid megőrizné a zöldfelületeket, számos olyan fejlesztést hajtana végre, ami a város zöldítését, élhetőbbé tételét szolgálná. Megvan a programja a lakhatási válság enyhítésére, foglalkozik a közösségi közlekedés, az egészségügyi intézmények fejlesztésével – sorolta, hangsúlyozva: Vitézy Dávid és az LMP ajánlata egyértelmű: egy 21. századi, élhető és zöld fővárost szeretnének.