Az alkotás és a közösség iránti tiszteletet a falusi ember lételemének nevezte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Veszprém vármegyei Kemeneshőgyészen pénteken.

    Gyopáros Alpár a Radó-kastély felújítása alkalmából tartott rendezvényen elmondta: az épület a Magyar falu programnak köszönhetően újulhatott meg.
    Településképi szempontból is fontos, hogy megszépült a kastély, amely a falu közösségi épülete.
    A kormánybiztos megemlítette, hogy több mint 45 milliárd forintot fordítottak a Magyar falu programból Veszprém vármegye településeire. Ebből a Radó-kastély felújítása mintegy 52 millió forintba került.
    Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője sikeresnek nevezte a Magyar falu programot, hangsúlyozva, hogy a polgármesterek bevonásával hirdettek meg 2018-ban.     A program 2800 települést érint – mondta.
    Kiemelte, hogy a kemeneshőgyészi beruházás révén a településnek művelődési háza lehet, mely korábban nem volt.
    Kovács Tamás, Kemeneshőgyész független polgármestere arról beszélt, hogy a község csupán pályázati forrásból képes fejlesztéseket megvalósítani.     Beszámolt arról, hogy 14 nyertes pályázata volt a településnek, 155 millió forintot nyertek.     Felidézte: a Radó-kastély már az 1764-es térképen is szerepelt, a jelenlegi arculatát a 19. század végén, a 20. század elején nyerte el, sokáig a falu iskolájaként működött.     A beruházással az épület homlokzata, rendezvényterme, elektromos hálózata és nyílászárói újultak meg – ismertette a polgármester.

forrás: mti