11 órakor közös sajtótájékoztatón erősítette meg a Mindenki Pécsért Egyesület és a Pécs Most Egyesület, hogy közösen kívánnak elindulni a 2024-es önkormányzati választáson. A sajtótájékoztatón a két Egyesület elnöke – Talabér Ádám és Hetényi János – valamint Pécs két ellenzéki országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt valamint Mellár Tamás vett részt.

Hetényi János elmondta, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület azért alakult, mert a 2019 előtti városvezetés egy olyan politikát folytatott, ami a helyi civilek érdekét nem képviselte. E mellett olyan költségvetési problémákat is okozott, amiből önerőből nem tudott kikászálódni. Ezért megpróbálják a civileket mozgósítani annak érdekében, hogy a civilség előtérbe kerüljön.

A választási győzelmet követően nagy reményeket fűztek az időszakhoz. Ugyanakkor keserűen tapasztalták, hogy csak jelképesen érvényesültek azok az egyességek, amelyeket a 2019-es választások előtt megkötöttek. Ezért most egy olyan együttműködéssel próbálkoznak, ahol civilek pártpolitika nélkül, a lelkiismereti szavazás módszerével megalapozott döntéseket hozzanak.

Ezt követően Mellár Tamás kiemelte: mindig is az együttműködés híve volt. Amikor azonban leült Péterffy Attilával tárgyalni, kiderült, hogy a jelenlegi városvezetés semmilyen formában nem kíván velük együttműködni. Innentől két választás volt. Leteszik a fegyvert, és elfogadják a helyzetet, vagy elérik, hogy civil erők is bekerülnek a közgyűlésbe Pécs érdekében.

Keresztes László Lóránt is megerősítette, hogy most nem pártpolitikusként van jelen. A képviselő szerint megmérgezi a hatalmi arrogancia a város működését, különösen, ha az mindenféle civil kontroll nélkül történik. Elmondta, hogy nagyon szörnyű nézni azt a pártpolitikai csatározást, amit a Fidesz és a jelenlegi városvezetés csinál már most is, a kampány korai szakaszában. Éppen ezért fontos, hogy olyan emberek kapjanak helyet a közgyűlésben, akik nem felülről kapják az utasítást, hanem lokálpatriótaként tudnak tenni a város fejlődéséért.

Véleménye szerint lehet úgy is fejleszteni a várost, hogy közben megőrzik annak természetes kincseit. Ezért a jövőben azért fog küzdeni, hogy valóban civilek kerüljenek a város vezetésébe.

A teljes tájékoztató itt megtekinthető.