A Transzparens Újságírásért Alapítvány szervezésében a csütörtöki Zsurnaliszta vitaesten Puzsér Róbert publicista Huth Gergellyel, a Pesti Srácok főszerkesztőjével csapott össze. A vitán a szólásszabadság, a kommunisták és Magyar Péter is szóba került.

A vita első témája az a brüsszeli konzervatív konferencia volt, amelyen többek között Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel. A kerületi polgármester próbálta ellehetetleníteni az esemény megrendezését, amelyen rendőrök is megjelentek. Huth Gergely szerint ez borzasztóan szomorú volt, de fegyvertény arra, hogy a konzervatívok véleményét megismerje Európa.

Önmagában borzalmas, hogy a neobolsevik kommunista eszme ismét előretört a nyugati világban. Ez egy kísérlet volt arra, hogy mindenkit megfélemlítsenek, aki a normalitás képviselőivel szóba mer állni – fogalmazott a Pesti Srácok főszerkesztője.

Puzsér Róbert azzal szállt be a beszélgetésbe, hogy „ezek a rohadt kommunisták, bolsevikok, újra támadnak, muszáj ellopni az összes közbeszerzést előlük.”

Huth Gergely ezután a hídpénzbotrányról beszélt, „visszajöttek a kommunisták, akik között ha elejtünk egy kétszázast, nem koppan a földön, mert kinyúl egy kéz”.

„Hogy nem sikerült megakadályozni kétharmaddal? A rohadt kommunisták két vármegye közti hézagban meghúzódtak és támadnak továbbra is, a guruló dollárok a vármegyék közti hézagban gurulnak el” – közölte válaszul Puzsér Róbert, hozzátéve: „nem kell az áldozathiszti, nem tiltotta be a konferenciát senki, két órán át szünetelt a konferencia.”

Igen, volt egy túlmozgásos kerületi polgármester, aki kirendelte a rendőrséget, és nagyon hamar, már aznap a brüsszeli bíróság érvénytelenítette azt az intézkedést, amit hozott.

Huth Gergely azzal vágott vissza, hogy „három polgármester üldözte el a kerületéből ezt a konferenciát, rájuk uszították a rendőrséget. Ha nincs a nagy európai sajtóvisszhang és nem jönnek rá, hogy abszolút kontraproduktív, akkor a második napi rendezvényt sem lehetett volna megtartani”.

Békét az agresszortól kell követelni, nem a megtámadottól

Puzsér Róbert szerint „rettenetes, hogy Európában Putyin bácsit így üldözik, nincs is mit tennie, legfeljebb megpróbálja lerohanni Kijevet, vagy finanszírozza azokat, akik Putyin bácsi igazságát terjesztik”. A publicista ezután leszögezte, véleményszabadság párti, abban hisz, hogy mindenki mondhassa el, amit gondol, érez, „nem hiszek abban, hogy azzal, hogy egy kerületi polgármester betilt egy rendezvényt két órára, az erejét demonstrálná. Ezzel a gyengeségét demonstrálja”.

Huth Gergely kiemelte, hogy a szervezők habitusa – akár az MCC-é, akár Orbán Balázsé – távol áll a putyini eszméktől, a témák között sem volt ilyesmi, többek között a békéről volt szó. A főszerkesztő arra hívta fel a figyelmet, közel állunk ahhoz, hogy Európa és a NATO kontingenst küldjön Ukrajnába.

„Tudod, ez Putyin békéje” – vágott közbe Puzsér Róbert. „A mi életünkről van szó, a gyermekeink életéről” – kontrázott Huth Gergely.

Puzsér Róbert hangsúlyozta, az agresszortól kell békét kérni, nem a megtámadott féltől, nem az ukránoktól, ahogy nem is az amerikaiaktól, akik segítik a megtámadott felet, „hanem az agresszortól, amely lerohant egy független államot. Ez a békevágy álságos, álságos a békét Kijevtől követelni”.

A vitáról több részlet az Index összefoglalójában található.